A gyermekklinika mellett a Vasas Szent Péter utcai volt rendelő felújítása is leállhatott

A Szegeder tudomására jutott, hogy a Szegedi tudományegyetemen nem csak a gyermekklinika sürgősségi és traumatológiai szárnyának – melyet nettó 4 milliárd 274 millió forintért nyerte el Nemesi Pál cége, a Ferroép – fejlesztése állt le, hanem a Fogorvostudományi kar leendő új központjának, vagyis a Vasas Szent Péter utcai egykori rendelő felújításának kivitelezése is leállhatott forrás hiányában.

Azt nem tudjuk, hogy miért történt mindez, mindenesetre az építkezés egy ideje látványosan nem halad. A munkálatokat a Dél-Konstrukt Zrt. végzi közel 3,6 milliárd forintból, szerződés szerint 15 hónapjuk volt a munkára, így az egyetem azt remélte, 2023 őszétől nem csak az oktatás, de a betegellátás is a felújított épületben folytatódhat majd tovább, ám jelenleg még igen messze vannak a befejezéstől.

Kérdeztük az SZTE-t is, hogy valóban leállt-e az építkezés, illetve azt, hogy mennyi pénz hiányzik a befejezéshez és honnan, ám cikkünk megírásáig nem válaszoltak. Nem ez az első ilyen eset: még tavaly írtuk, hogy belassult, de talán le is állt az építése az egyébként gyermeksürgősséginek szánt épület új szárnyának is, melybe a gyermekpszichiátriát akarták költöztetni már tavaly év végén, de itt legalább a burkolat már megépült azóta a kivitelező Dél-Konstrukt által.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Az Átlátszó egyébként azt írta a gyermekklinika sürgősségi és traumatológiai szárnyának leállása kapcsán, hogy ott el sem kezdődött az építkezés: hiába nyerte el Nemesi Pál cége a munkát, a szerződés késleltetett hatálybalépéséről döntöttek, ami viszont automatikusan megszűnt 6 hónap után forráshiány miatt, a jogszabályok szerint ugyanis ennyi időt lehet még várni a munka elkezdésével.

A lap cikkében úgy fogalmaz a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozata alapján – miszerint Budapestre, Pécsre és Debrecenbe továbbítják a súlyos betegeket –, hogy az SZTE június 27-én még abban bízott, hogy a hét éve megítélt uniós forrásból elindulhat a gyermek SBO építése. „Hogy mi történt, rejtély.”