Nemesi Pál cége mégsem újítja fel a szegedi gyermekklinika épületét

Mégis elmarad Szegeden az egyetemhez tartozó gyermeksürgősségi betegellátó osztály (SBO) felújítása és bővítése, amelyet részben uniós forrásból, részben állami pénzből finanszíroztak volna. A Szegedi Tudományegyetem még június végén is abban bízott, hogy elindulhat a beruházás, majd hirtelen kiderült, hogy az ehhez szükséges feltételek nem teljesültek és a projekt nem tud elindulni forráshiány miatt – írta meg az Átlátszó.hu.

Az uniós pályázatot 2016-ban írták ki, és hat intézményt újítottak volna fel ezen belül az országban, így kialakítva az országos szintű gyermeksürgősségi ellátórendszert. A hét éves program alatt Szegeden 4,3 milliárd forintért épült volna új épület a gyermekklinikának, hogy Csongrád-Csanád és a környező vármegyék gyermekei is jobb ellátást kapjanak. A közbeszerzést 2022-ben, a Szegeden egykoron fideszes támogatással polgármesterségért induló, majd kormánybiztosnak kinevezett Nemesi Pál nyerte el többségi tulajdonában lévő cégével, a Ferroéppel.

Az országos szintű projekt céljai az alábbiak voltak:

  • A gyermeksürgősségi ellátás elérhetőségének és a szolgáltatás színvonalának emelése.
  • A szükséges és legmagasabb szintű speciális, szakmailag kontrollált ellátás biztosítása.
  • Egy Európában is mintaértékű, hatékony, magas színvonalú és fenntartható gyermek sürgősségi-baleseti ellátó rendszer kialakítása.
  • A gyermekellátásban felhalmozott szakmaspecifikus tudás koncentrálása, a gyermeksebészeti, gyermeksürgősségi és gyermektraumatológiai szakmák erősítése.
  • Betegút-racionalizálás.
  • Elkerülhetővé tenni a gyermekkori késedelmes vagy hibás, sikertelen ellátást, amely az egész életre kiható életminőség romlást eredményezhet a gyermek és a családja számára is.

Az Átlátszó kiemelte, hogy a program győri eleme 2018-ban elkészült és akkor az Országos Kórházi Főigazgatóság azt írta, „2020-ra kialakítja a gyermektraumatológiai és gyermeksürgősségi ellátás országos ellátórendszerét, létrehozza a III. progresszivitási szintű országos központot és térségi alközpontokat.”