A fogorvostudományi kar új épülete lesz az egykori Vasas Szent Péter utcai rendelőintézetből 2023 őszére

A Vasas Szent Péter utcai rendelőintézet ad otthont 2023 őszétől az SZTE Fogorvostudományi karának, így a jövő évtől nem csak az oktatás, de a betegellátás is a felújított épületben folytatódik majd tovább. A kivitelezést a Dél-Konstrukt Zrt. végzi közel 3,6 milliárd forintból, 15 hónapjuk van a munkára.

Csóti Ferenc, az SZTE Műszaki Igazgatóságának vezetője arról beszélt az egyetem hírportáljának, hogy a felújítás előkészületei 2017–2018. között kezdődtek meg a tervezési és engedélyezési, valamint az azt követő kivitelezési munkára irányuló közbeszerzési eljárás lefolytatásával. Arról mi is írtunk még 2020-ban, hogy megvan a győztes a kivitelezési közbeszerzésen.

Ekkor még 2,8 milliárd forintról szóltak a hírek, de azóta az infláció és az építőipari költségek rohamos növekedése miatt mára 800 millióval több lett a beruházás. A vállalkozási szerződés megkötésével párhuzamosan 2020-ban kiürítették a Vasas Szent Péter utcában található rendelőintézetet, a betegellátást az egyetemhez tartozó egészségügyi intézményekbe helyezték át. A felújítás nem tudott azonnal elindulni, pont a fent említett költségnövekedések és forráshiány miatt.

A Magyarországot is elérő koronavírus-világjárvány miatt az ingatlan a védekezés egyik központi helyszínévé alakult át: itt működött az egyik olyan oltóközpont, ahol a védőoltások mindegyike rendelkezésre állt a lakosok számára Szegeden. A fent részletezett okok miatt a felújítás mindössze idén június 13-án vette kezdetét. A SZTE Fogorvostudományi Kar oktatói és hallgatói, várhatóan 2023 őszén tudják birtokba venni az épületet. Csóti Ferenc reméli, hogy ezt a működési-engedélyeztetési eljárások sem befolyásolják.

Az igazgató kiemelte: a meglévő épület teljesen átalakul, mind a Vasas Szent Péter utca, mind pedig a Kossuth Lajos sugárút felől. A beépített alapterület 870 négyzetméterről 1028 négyzetméterre bővül, így az összes hasznos alapterület a beruházást követően immár 4595 négyzetméter lesz. A meglévő ingatlan és a hozzáépített épületrész is új magastetőt kap, melynek köszönhetően

az eredetileg négyemeletes építmény ötemeletessé válik.

„A tervek szerint a földszinten kap majd helyet az SZTE FOK Szájsebészeti Tanszéke, az első emeletre költözik a Dékáni Hivatal, valamint a Tanulmányi Osztály, illetve a Fogszabályozási és Gyermekfogászati Tanszék. A második emeleten a Parodontológiai Tanszék és az Orálbiológiai és Kísérletes Fogorvostudományi Tanszék, míg a harmadik emeleten a Fogpótlástani Tanszék kap majd helyet” – sorolta a lapnak a vezető.

„Ugyanitt lesznek az oktatólaborok és egy hallgatói ruhatár is. A negyedik emeleten helyezik el a Konzerváló és Esztétikai Fogászati Tanszéket, az ötödiken pedig előadótermeket, közösségi és szociális tereket alakítanak ki. Mindemellett az udvar kapacitása is bővül: 27 parkolóhelyet alakítunk ki” – összegezte Csóti.

Fotó: Bobkó Anna / SZTE NKI