Szerbia budapesti nagykövete szerint már szeptemberben járnak személyvonatok Szabadka és Szeged között

A budapesti szerb nagykövetségen tartottak vasárnap vajdasági estet, itt esett szó a Szeged–Szabadka vasútról is. Ivan Todorov, Szerbia budapesti nagykövete fogalmazott úgy, hogy „a Szabadka–Szeged vasútvonalat szeptemberben adják át.”

Ez azért fontos kijelentés, mert még január végén Mondi Miklós, a MÁV Zrt. szegedi pályavasúti területi igazgatója azt nyilatkozta, hogy a munkálatok várhatóan októberben fejeződnek be, és akkor indulhat meg a személyforgalom a két ország között.

A PannonRTV mostani cikke szerint azonban a nagykövet már az ősz első hónapját emlegette. „Mindnyájan szemtanúi lehetnek a Belgrád és Budapest közötti gyorsvasút építésének. Ezzel a gyorsvonattal összekötjük Szerbiát Európával és az Európai Unióval. Emellett a Szabadka–Szeged vasútvonalat szeptemberben adják át, és természetesen készül a szükséges dokumentáció a Szabadka–Baja vonal létrehozásához.”

Persze 2023 őszén már mindegy, mikorra készül el a magyar oldal, hiszen az elmúlt években ennél jóval korábbi időpontokról volt szó. Lázár János 2019 októberében, két héttel az önkormányzati választások előtt azt mondta, legkésőbb 2022-re elkészülnek, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig 2020 tavaszán még el is utazott Belgrádba „felgyorsítani a vasútvonal építését”. Úgy tűnik, nem járt sikerrel.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder