Az 1,3 milliárdos rezsikompenzáció ellenére sem nyitják ki a Tiszavirág Sportuszodát

Hiába az 1,3 milliárd forintos támogatás Szegednek, nem nyithat hamarabb a Tiszavirág Sportuszoda. Kovács Tamás gazdasági alpolgármester a Rádió 88-nak elmondta, a bezárásokra egy olyan kormányhatározat miatt volt szükség, ami előírja, hogy támogatás fejében csökkenteni kell a rezsiköltségeket. Ha újranyitnák az uszodát, akkor elesnének a forrástól szerinte. Hozzátette, a sportegyesületeket egész évben, így most is támogatják, február elején pedig újranyit a Újszegedi Sportcsarnok is.

Mint ismert, Szegeden bezárták mind a Tiszavirág Sportuszodát, mind a régi Városi Sportuszodát a megnövekedett energiaköltségek miatt, igaz utóbbit csak február 3-ig kell nélkülözni. A Szegeder is beszámolt arról, hogy a sportolók és az utánpótláshoz tartozó mintegy 500 úszó- és vízilabdázó jelenleg Hódmezővásárhelyre jár át edzeni, a Szeged OB1-es csapata a soron következő két hazai bajnoki meccsét szintén itt kénytelen megrendezni.

A Tiszavirág Sportuszoda esetében az üzemeltetéshez a kormányzat a tavalyi utolsó negyedévére közel 70 millió forintos támogatást adott, azonban a város december 18-áig mindenképpen nyitva tartotta volna azt, függetlenül a támogatásoktól. Ennek ellenére az érintettek bíztak abban, hogy ezt a támogatást a későbbi nyitva tartáshoz fogják felhasználni, de végül decemberben bezárt a Tiszavirág, tervezetten március 3-áig.

Botka László elmondása alapján a városvezetés akkor lett volna hajlandó biztosítani a folyamatos üzemeltetést továbbra is, ha a kormánytól írásos garanciát kap a támogatás folytatására, a konkrét támogatási összeg megjelölésével, amely havi 100 millió forintos fenntartási költségnek megfelelő támogatást jelent. Bár voltak tapogatózások a kormányzat részéről, egyelőre konkrétum továbbra sincs a további támogatásokról.

      Fotó: Szegedi Sport és Fürdők

      Molnár Tamás, a Szegedi Vízilabda Egylet ügyvezető igazgatója a vlv-nek elmondta, óriási hátrány, hogy ennyi vizes edzésre járó gyerek és az OB1-es csapat – egyedüliként a pólós első osztály mezőnyéből – uszoda nélkül marad a következő időszakban. A Szeged nyolc év után került vissza arra a méltó helyre, ahova tartozniuk kell, ezért most óriási csalódásként élik meg a városvezetés döntését. Nemcsak kényelmetlenségről van szó, hanem az egyesület számára jelentős extraköltséggel is jár a vásárhelyi kitérő. Emellett mindez óhatatlanul a fiatalok egy részének lemorzsolódásához vezet majd szerinte.

      Juhász Zsolt, a szegediek csapatmenedzsere jelezte a vlv-nek, hogy két soron következő hazai OB1-es meccsüket (a Szolnok és a BVSC ellen) Hódmezővásárhelyen rendezik meg. Érdekesség egyébként, hogy a hódmezővásárhelyiek úgy fogadták be a bajba került szegedi vizes sportolókat, hogy ők maguk – a portál információi szerint – egyáltalán nem kaptak állami támogatást uszodájuk üzemeltetésére.

      A Szeged.hu arról ír ennek kapcsán, hogy volt már ilyenre példa, amikor az újszegedi uszoda több mint öt évvel ezelőtti felújításakor is helyet kellett találni az edzéseknek és a meccseknek. Akkor ráadásul a felújítás el is húzódott, akkor nyár végére kellett volna készen lenni, végül csak novemberben lehetett visszaadni az intézményt az azt használóknak. A városi lap azt is felsorolja, hogy a Szegedi Vízilabda Egyletnek a Tiszavirág zárva tartás alatt csupán négy hazai meccset kell „idegenben” megtartania. A szegedi női vízilabdacsapatnak is ennyit, vagyis négy OB I-es bajnoki meccset kell máshol megrendeznie Hódmezővásárhelyen.