Mától bezárt a Tiszavirág Sportuszoda is több városi intézménnyel egyetemben

Mint ismert, a korábbi, október 21-i városi közgyűlés döntése értelmében idén december 19-étől, tehát hétfőtől jövő év március 3-ig, a „megfizethetetlenül magas energiaárak miatt” zárva tart számos városi intézmény.

Köztük a Szegedi Sport és Fürdők Kft. fenntartásában lévő Tiszavirág Sportuszoda, az Anna fürdő – a járóbeteg-szakellátás kivételével – és az újszegedi sportuszoda és sportcsarnok is. Utóbbi azonban egy hónappal korábban, már február 3-án újranyit a tervek szerint, illetve egyetlen napra, december 29-én egy nagykoncert miatt. A városi műjégpálya viszont ki sem nyitott a mostani szezonra.

A Tiszavirág Sportuszoda nyitva tartására bár jött 70 millió forintnyi kormányzati támogatás, melyet Mihálffy Béla is bejelentett még novemberben, az egyelőre csak december 18-áig volt szerződésbe foglalva, ameddig egyébként is nyitva tartott az uszoda. Most úgy tűnik, a kormány újabb támogatást adhat az üzemeltetésre, legalábbis az uszoda rezsiköltségeiről érdeklődtek az önkormányzatnál. Botka László a Szeged Televízióban nemrég ahhoz a feltételhez kötötte az újranyitást, ha a havi 100 millió forintos fenntartási költségnek megfelelő támogatás jön majd a kormányzat részéről januártól.

Bezár továbbá a Somogyi-könyvtár is mától egészen jövő év március 3-ig, azonban a bezárás előtt 20 dokumentum kikölcsönözését tették lehetővé az összes olyan intézményükből, amelyek március 5-ig nem nyitnak ki. A fiókkönyvtáraik közül három, vagyis az Északvárosi, a Rókusi és az Odesszai csak január 11-ig lesz zárva. Ezeket ugyanis nem lehet leválasztani a távfűtésről, így zárva tartásukkal nem spórolna semmit az önkormányzat. A zárás alatt létrehoznak ideiglenes könyvtárpontokat, de a Dóm téren egy könyvautomata is működik.

Pár nap múlva csütörtökön, vagyis december 22-én bezár a Tourinform Iroda, valamint az Alsóvárosi Tájház is. Ezek az intézmények szintén csak jövő év márciusában nyitnak újra. A Mars téri piacot is bezárták volna hétfőnként mától kezdve, azonban a módosított rendelet szerint végül csak 2023. január 2-tól lesznek zárások hétfőnként, egészen február 28-ig.

Csupán január elején zárna be többek között a Belvárosi Mozi, a Szegedi Nemzeti Színház nagyszínháza, a Szent-Györgyi Albert Agóra és az IH Rendezvényközpont is, a városi rendelet értelmében egészen március elejéig. Kivéve az utóbbit, mely február elején már újranyithat. A színház azonban a bezárás idején sem tétlenkedik: a George Orwell regénye alapján készült 1984 és a Mária országa című előadásokat többkamerás felvételekkel rögzítették, így januárban online, e-színházi előadásban láthatják azok a nézők, akik majd online jegyet váltanak rájuk.