Debrecen jóval több kompenzációt kap Szegednél a kormánytól, míg Vásárhely semmit

A Miniszterelnökség közölte hétfőn az MTI-vel, hogy támogatást kapnak a megemelkedett energiaköltségekhez a települések. Meglehetősen érdekes eredmények születtek, kirívóan sok támogatást kaptak egyes kormánypárti települések, míg ellenzékiek, például Hódmezővásárhely egy petákot sem.

A közlemény szerint a kormány célja, hogy ebben a helyzetben is a legfontosabb közszolgáltatások működése fennmaradhasson, ezért a korábbi tízezer lakos alatti településeknek adott kormányzati támogatás után most a tízezer lakos feletti városok és fővárosi kerületek energiaár-emelkedés miatti támogatásáról döntött mintegy 44 milliárd forint értékben.

Mint írják, a települések anyagi helyzete, energiabeszerzési szerződéseik, alapvető intézményeik fűtési, világítási rendszere jelentősen eltérő. Hozzátették: a támogatásért cserébe mindenkitől takarékosságot kérnek, ezért az érintett önkormányzatok tervet készítettek a lehetséges energiamegtakarítási lehetőségekről.

A tájékoztatás szerint Balla György miniszteri biztos és Láng Zsolt kormánybiztos tárgyalt a városi, illetve fővárosi helyhatóságokkal a megnövekedett rezsiköltségeikhez nyújtandó állami hozzájárulásról; a biztosok mindenkivel tárgyaltak, aki elfogadta meghívásukat az egyeztetésre. Javaslatuk alapján a Miniszterelnökséget vezető miniszter 138 városi és 17 kerületi önkormányzat részére csaknem 44 milliárd forint támogatásról döntött, a települések listája elérhető a kormányportálon ide kattintva.

A dokumentum szerint Szegednek csaknem 1,3 milliárd forintot (1 299 504 290 forint) juttatnának támogatásként. A megyében egyébként még Csongrád (közel 300 millió), Makó (150 millió) és Szentes (közel 280 millió) kapott támogatást,

míg a kicsivel több mint 40 ezres lélekszámú Hódmezővásárhelynek nulla forintot juttattak.

Budapesten sem volt ez másképp. Az RTL azt írja, a fővárosi önkormányzatok közül az ellenzéki vezetésű Óbuda (III.), Újpest (IV.), Ferencváros (IX.), Újbuda (XI), XV. kerület, és XVIII. kerület nem kapott egy fillért sem, de megemlítik, hogy 2021-ben az iparűzési adó felének elvonása után is fizetett kompenzációt a kormány. Akkor hat kerületi önkormányzat kapott pénzt, egyik sem volt ellenzéki.

Szegedet összehasonlítva más, nagyobb megyeszékhellyel, szembetűnő, hogy a legtöbbet, közel 3,2 milliárd forintot Debrecen kapta, mely után a nem messze lévő Nyíregyháza a második 1,7 milliárddal. A többi megyeszékhelynél hasonlóan 1 milliárd körüli összeg szerepel: Kecskemét 1,08 milliárd forintot, Miskolc 1,24 milliárd forintot, Pécs pedig 1,04 milliárd forintot kap.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Ami szintén szembetűnő, hogy egyes, fejlettnek mondható városok kevesebbet kapnak méretükhöz és lakosságukhoz képest, például Székesfehérvár mindössze közel 238 millió, míg Győr 254 millió forint támogatást zsebelhet be. Ugyanakkor az is érdekes, hogy Sopronnak majdnem a kettejük összegét, 485 millió forintot juttatna a kormány. Ez az aránytalanság más településeknél is megfigyelhető, miközben azt gondolnánk, hogy anyagi helyzetük és egyéb tényezők nem indokolnák ezt.

A hvg.hu egyenesen azt írja, hogy a fenti közlemény megjelenése előtt körbekérdezték az önkormányzatokat, hogy tudnak-e bármit a nekik ígért támogatásról, azonban mindenhonnan azt a választ kapták, fogalmuk sincs, hogy milyen objektív vagy szubjektív szempontok alapján, pontosan mikor és mennyi pénzre számíthatnak. A pontos összegeket már tudjuk, azonban azt még nem, hogy mikor utalják ki ezeket a pénzeket.

Ha megvizsgáljuk, hogy Szeged esetében ez a közel 1,3 milliárdos tétel hogyan aránylik a többletköltséghez, látszik, hogy bár tűzoltásra jó, valójában nem sokra elég. Korábban megírtuk, hogy a város az MVM-től kapott egyedül ajánlatot a villamos energiára, először az előző évek tizenegyszeresét, amit végül lealkudtak hatszoros összegre. A mérséklés ellenére ez is nagyon nagy összeg:

az önkormányzat idei villamosenergia-számlája évi 2 milliárd forintról 12 milliárd forintra növekedne.

Mivel idén először csupán fél évre kötöttek szerződést a szolgáltatóval, így egyelőre csak 6 milliárddal számolhatunk, ez viszont csak a villanyszámla. Összehasonlításképp, Szeged teljes, éves költségvetése az energiaválság előtti időkben valahol a 70 és 80 milliárd forint körül mozgott.