Egyelőre mégis bezár a Tiszavirág Sportuszoda, a kormány december közepéig adott támogatást

Mihálffy Béla közölte csütörtökön az örömhírt, hogy a kormányzat közel 70 millió forintos támogatást küldött Szeged részére, mellyel az önkormányzat tovább üzemeltetheti a Tiszavirág Sportuszodát. Csakhogy a támogatás december közepéig szólt, ameddig a szegedi uszoda már az eredeti tervek szerint is nyitva tart majd. Így aztán amíg nem jön meg a januári támogatás, ha egyáltalán, továbbra is a bezárással kell számolni.

Mint azt megírtuk még korábban, Mihálffy Béla, a homokhátság fideszes országgyűlési képviselője arról számolt be személyes Facebook-oldalán, hogy a kormány közel 70 millió forintos „rendkívüli rezsitámogatásról” döntött Szeged részére, a kapott forrásból pedig az önkormányzat tovább üzemeltetheti a Tiszavirág Sportuszodát. „Az utolsó negyedévre kapott rezsitámogatás hatalmas segítség minden szegedi számára, az úszni tanuló gyermekeknek, sportolóknak, családoknak egyaránt!” – zárta csütörtöki posztját Mihálffy.

Csakhogy itt arról van szó, hogy a kormányzat által megküldött, 70 millió forintos támogatási szerződés szerint az utolsó negyedévre, egészen pontosan december 18-áig tartó nyitva tartásra kapta a város az összeget – így történt ez Székesfehérváron is, Cser-Palkovics András meg is jegyezte, hogy a januári nyitvatartás még bizonytalan –, amikor egyébként is nyitva tart az uszoda Szegeden. Ugyanis a többi várossal ellentétben itt eleve december 18-áig lesz nyitva a Tiszavirág Sportuszoda, függetlenül ettől a támogatástól, erről döntött október 21-i ülésén a közgyűlés.

„Az önkormányzatnak küldött levelében arról tájékoztatott Schmidt Ádám államtitkár, hogy még nem döntöttek a 2023-as évre vonatkozó támogatásról. Ennek megfelelően érvényben marad az októberben hozott közgyűlési határozat: 2022. december 19-étől 2023. március 3-áig zárva lesz a Tiszavirág Sportuszoda, miután az Etelka sori sportlétesítmény üzemeltetése a megemelkedett rezsiköltségek miatt jövőre havi 100 millió forintba kerül – hangsúlyozta Kovács Tamás gazdasági alpolgármester a Szeged.hu-nak.

A lap le is közölte Scmidt Ádám államtitkár levelét bizonyítéknak, amit Botka László kapott. Vagyis miután a 2023-as év támogatásáról még nincsen szó, hatályban marad az a közgyűlési határozat, ami szerint december 19-étől március 3-áig zárva lesz a Tiszavirág Sportuszoda. Ugyanakkor február 3-ától lehetőség lesz a sportolásra az újszegedi városi sportuszodában, aminek a fenntartása a Tiszavirág felébe, 50 millió forintba kerül.

Kovács Tamás szerint az Orbán-kabinet kormányhatározatban kötelezte az önkormányzatokat az energiaköltségük 25 százalékos csökkentésére. Ennek eleget tettek Szegeden, megküldték a kormánynak az erre vonatkozó intézkedési tervet. „Természetesen a jelenlegi helyzetben minden plusz támogatásnak örül Szeged város önkormányzata. Annak ellenére is, hogy kicsit furcsálljuk, hogy a kormánynak eszébe sem jut a közvilágítás és a tömegközlekedés, valamint a bölcsődék, óvodák és szociális intézmények fenntartására pénzt adni – tette hozzá az alpolgármester a városi lapnak nyilatkozva az ügyről.