Összefeszült a Fidesz és az összefogás az intézménybezárásokról szóló közgyűlésen, de végül megszavazták az előterjesztést

Pénteken ismét közgyűlés van Szegeden, ahol legutóbb két hete találkoztak a képviselők. Ennek oka, hogy ötszörös–tízszeres áramár-növekedésre számítanak, a rezsiköltségek a hétszeresükre nőhetnek. Ez volt élő közvetítésünk.

Megszavazták: bezárnak számos szegedi közintézményt januártól

Haág Zalán szerint azért nem tudják támogatni a szavazást, mert Botka László valótlanságot állít, mivel csak a kormányt bírálták és nem a határozatról volt szó a vitában. Botka gyorsan lezárta ezt a diskurzust a szavazás megkezdésével és

a határozatot, valamint a rendeletet is megszavazta a közgyűlés.

A szavazás lezárulta után hirtelen új szavazást kértek, mivel az egyik képviselőnek nem működött a szavazógépe, erre Haág Zalán azt mondta, nem lehet újraszavazni, érvényes szavazás volt. Kisebb vita után Botka elismerte, amit Haág mondott és nem történt újraszavazás.

18 igen, 7 nem, 1 tartózkodással szavazták meg az előterjesztést, bezárnak az intézmények télire.

Haág arról kérdezte Botkát, miért nem mer az emberek közé menni

A frakcióhozzászólások következtek. Haág ismét hozzászólt, az energiáról és a szankciókról beszélt, elmondta, hogy ők nem a háború, hanem a béke pártján állnak. Megkérdezte Botkát, hogy miért nem mer az emberek közé menni, majd Paksról beszélt, és arról, hogy az ellenzék megpróbálja ellehetetleníteni a bővítést.

Tóth Károlynak címezve elmondta, hogy Magyarország sokmillió forinttal támogatta a kárpátaljai magyarságot, de Tóth csak a brüsszeli érdekeket szolgálja ki a magyar emberek helyett.

Botka a beszéd végén megjegyezte, hogy Haág a felszólalása végére eljutott az aljas rágalmazásig, „de kereszténydemokrataként ez bizonyára közel áll a személyiségéhez”.

Tápai szerint az önkormányzat el akarja zárni a gázt, majd felidézte Tóth, előző közgyűlésen elhangzott mondatát, miszerint a képviselő azt mondta, támogatná Ukrajna honvédő háborúját. Ezt követően ismét a hatástanulmányról beszélt.

Joób kéri, hogy egy uszoda maradjon nyitva legalább

Joób Márton elmondta, hogy ha az előterjesztést ilyen formában megszavazzák, akkor bezár mindkét uszoda, a jégpálya és ez akár egy sportolói karrier végét is jelentheti. Tisztában van a válság tényével, de ha rossz döntés és még rosszabb között kellene választania, akkor a rosszat választja. Párbeszédre kérte fel a közgyűlést azzal kapcsolatban, hogy legalább az egyik uszoda maradjon nyitva.

A téli szünet után három olyan hét lesz Botka szerint, amikor zárva lesznek az uszodák. A jégpálya pedig most is be van zárva, tette hozzá, mert a beruházó egyesület felkért egy olyan kivitelezőt, aki 78 ponton hibázott a kivitelezésben.

Tápai Péter azzal folytatta a hozzászólók sorát, hogy az unió döntött úgy, hogy az agresszor Putyint szankciókkal büntetik, amivel saját magukat sodorták bajba. Tápai azt kifogásolta, hogy Botka már másodjára adta oda a szót úgy Mihálik Edvinnek, hogy megmondta neki mit mondjon, Botka viszont amikor, ez történt annyit mondott reakcióként a fideszes képviselők hozzászólására Miháliknak, hogy reméli, úgy adhatja oda Miháliknak a szót, hogy a képviselő bejelenti, kivonja csapatait Ukrajna területeiről, utalva ezzel arra, hogy a jobboldali ellenzék a baloldali pártokat okolja a háborúért.

Botka reagált Tápai hozzászólására azzal, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megszavazta mind a nyolc szankciós csomagot és ezekből csak egyetlen egy érinti Magyarországot, ezáltal Szegedet, a kőszén felhasználásra irányuló szankció. „Szeged egyetlen intézménye sem használ kőszenet.”

A vitát lezárta, következnek a frakciófelszólalások.

Képviselői adok-kapok és a „guruló dollárok” közt mászkáló újszegedi drogosok

A fideszes Német Ferenc tegnap Újszegeden járt, és sok emberrel beszélgetett a gázszámláról. Elmondta, hogy nem változott a gázszámlájuk összege, majd hozzátette, hogy Mihálik Edvin is nézzen rá, az övé változott-e. Ezt követően az újszegedi hajléktalanok helyzetéről beszélt, majd arról, hogy a drogosok ott mászkálnak az óvoda mellett.

Azt tanácsolta Miháliknak, hogy nézze meg, mi a helyi probléma, oldja meg, és azután nézelődjön a világban. Ezt követően Botka László

azzal a feltétellel adta át Miháliknak a szót, hogy kivonja csapatait Ukrajnából.

Mihálik a válságról beszélt, elmondta, hogy a kormánynak nincs pénze, majd egy kisebb adok-kapokot folytattak le Haág Zalánnal, amibe Binszki József alpolgármester is beleszólt. Mihálik azt kérdezte, hogy a kormány miért nem ad kompenzációt Szegednek, Haág a „guruló dollárokkal” kapcsolatban kérdezte fel a képviselőt, Német a már említett újszegedi állapotokat kiabálta közbe. Mindenki mondta a magáét. Mihálik azzal zárta felszólalásait a fideszes képviselőknek címezve, hogy csináljanak már valamit.

Ruzsa Roland: Aggódom a kiskundorozsmai nyugdíjasokért

Tóth Károlyt Halkó Pál fideszes képviselő követte, aki a sportlétesítmények bezárása miatt szólalt fel és elmondta, szerinte egy ilyen intézménybezárás azt jelenti egy sportoló számára, mintha bezárna a munkahelye. Úgy gondolja, hogy vannak olyan klubok, amelyek fizetnének azért, hogy használhassák a vizes sportoknak helyszínt biztosító intézményeket, úgyhogy ezt tárgyalja újra a közgyűlés, és vizsgálják meg továbbá azt is, hogy a Tiszavirág sportuszodához miért nem érkezik olyan mennyiségű távhő, mint amilyet várt a város.

Ruzsa Roland KDNP-s képviselő követte Halkó Pált. Ruzsa egyetért Botkával abban, hogy a szankciós politikai kudarcot vallott, ugyanakkor csalódott, hogy a város nyugdíjas klubok bezárásával, így például a kiskundorozsmai intézmény bezárásával akar spórolni. „Aggódom a kiskundorozsmai nyugdíjasokért.” Ruzsa elismerte, hogy az ellenzéki politikusokkal ellentétben ő beismeri, hogy nem olyan régen mozgássérültek parkolójába parkolta le gépjárművét, és ezért a közgyűlésen nyilvánosan elnézést is kért.

Botka szerint nem kell aggódnia a nyugdíjasokért.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fodor Antal szerint a kormány célja a városok kivéreztetése

A DK-s képviselő reagált Haág azon kijelentéseire, miszerint majd a kormány akkor fizeti ki a tanárokat, ha az Unió kifizeti a pénzeket. „Nem az Unió feladata, hogy kifizesse a tanárokat, hanem a kormányé.”

Fodor nem érti, hogy miért adja a kormány tízszeres áron az energiát, de mivel nem kapott választ a kormánypárti képviselőktől, találgatnia kellett. „A kormány nyerészkedik rajtunk” – mondta, majd hozzátette, hogy a városok kivéreztetése a cél.

A szintén ellenzéki Tóth Károly azt mondta Tápai Péternek, hogy a Medgyessy-kormány 50%-kal emelte a pedagógusok bérét, majd reagált arra Tápai napokban megjelent videójára is, melyben háborúpártisággal vádolták. „Én azt mondtam, hogy Oroszország menjen vissza a 2013-as határai mögé.”

A napirendi ponthoz is hozzászólt, a Fidesz a magyar adófizetők pénzéből a választások előtt szavazatokat vásárolt, és ennek a levét isszuk most szerinte.

Botka: Számos újságíró kérdezte meg, mi a sikerem titka

Haág Zalán szólt hozzá azzal, hogy „önök éjjel–nappal szidják a kormányt”, gondolva itt a baloldali városvezetésre. Szeged az utolsó a 100 ezer főt meghaladó városok közül az egy főre jutó iparűzési adó mértékét tekintve, és ez szerinte a városvezetés hibája, mert nem növekednek a gazdasági lehetőségek, hanem a lakosságot sarcolják.

Szóba hozta, hogy miközben a szankciós politika árát a magyar emberrel fizetettné meg a baloldal, aközben nem tudnak elszámolni azzal a feltételezhető 1,3 milliárd forintos amerikai támogatással, amelyet Márki-Zay Péter kaphatott az áprilisi választások előtti kampányban. Mihálik szerinte éppen bólogatott, amikor ezt mondta, amire Haág rákérdezett, hogy ezek szerint akkor igaza lehet.

Botka László polgármester reagált azzal, hogy éppen 20 éve volt tegnap az, hogy a szegediek kifejezik, milyen városvezetést szeretnének, mert 2002. október 20-án szavaztak neki bizalmat a szegediek, ekkortól ő a város polgármestere. Botka szerint az elmúlt hetekben számos újságíró kérdezte meg tőle, miért tudott ennyi választ megnyerni, mi a sikerének titka. Erre most a közgyűlésen mondta azt,

hogy személy szerint Haág Zalán az egyik ilyen ok,

és azt javasolta a sajtónak, tanulmányozzák a KDNP-s képviselő személyét.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Tápai szerint a sírás-rívás helyett Botkáék inkább hagyják másra a városvezetést

Tápai Péter hozzászólt Kovács Tamás megjegyzéseihez. Elmondta, hogy nem vitatják, hogy nehéz idők jönnek, cselekedni kell, de nincsenek egy platformon. Emlékeztetet a 2010 előtti kormányok bűneire.

Az önkormányzati megtakarításokról is beszélt, nem gondolja reálisnak azok mértékét. Nem látja, hogy a város médiájától is elvontak volna pénzeket, továbbra is 300 millió forintból működik a városi sajtó. Az előterjesztéshez csatolt hatástanulmány hiányosságait is kiemelte, szerinte a már említett 25%-os költségcsökkentés hasraütés-szerűen született.

„Látszik, hogy a városvezetés nem megy, sírás-rívás helyett inkább hagyják azt” – mondta Tápai, majd Botka László megjegyezte, hogy ha át is adnák a városvezetést, a szegediek nem hagynák azt.

Másfél milliárd forintról van szó a közgyűlésen, ennyit tud spórolni a rezsin Szeged

A polgármester átadta a gazdasági alpolgármester, Kovács Tamásnak a szót, aki szerint hiába próbáltak hatósági árakkal trükközni a kormány részéről, az alaptermékek ára ezzel szemben 30, akár 40%-kal is drágulhattak. A szegedi önkormányzatnál nem bocsátanak el senkit sem, és igyekeznek mindenkinek időben kiutalni a fizetését. Ezt annak kapcsán mondta, hogy a fizetések nem vásárlóképesek.

A város január 1-jén megújuló áramszerződéséről elmondta, hogy az MVM egy tízszeres drágulást tartalmazó ajánlatot rakott eléjük. Meghozták azokat a döntéseket, amiket a kormány előírt a segítség ellenében, várják a segítséget. „Nincs már mozgástér.” Felsorolta, hogy többek között a Tiszavirág és a Belvárosi Mozi is bezár január 1-jétől, szénszünetet vezetnek be több intézményben. Ez körülbelül 1,5 milliárd forint megtakarítást fog képezni, ami jó alap lesz szerinte a következő évi költségvetéshez és az önkormányzati alkalmazottak fizetéséhez.

Haág elhalasztaná a közgyűlést, Botka szerint ez egy nagyszerű javaslat

Haág Zalán hozzászólt a napirendi ponthoz is, amely az intézmények magas rezsi miatti bezárásáról szól, szerinte az nem felel meg annak, ami a valóságot tükrözné, ezért le szerette volna vetetni, és majd megszavaztatni akkor, amikor konszenzusra jutnak a kérdésben.

„Rendben, ez a nagyszerű javaslat” – mondta Botka László, majd leszavazták Haág javaslatát.

Botka László ismertette az előterjesztés részleteit. „Célunk a város működésének biztosítása.” Elmondta, hogy a kormány kötelezi a városokat arra, hogy nagyobb megszorító csomagokat foglaljanak el, hozzátette, hogy a több magyar nagyváros is szinte szóról-szóra ugyanezeket a pontokat fogalmazta meg válságcsomagjában.

Haág Zalán a magas rezsiről: Gyurcsány elszúrta

Az utolsó napirend előtti felszólaló Haág Zalán KDNP-s képviselő volt. „A brüsszeli migráns… szankciós politika következtében…” – a közgyűlés baloldali többsége hangos nevetéssel kísérte a nyelvbotlást. Haág arról beszélt, hogy Tóth Károly a legutóbbi közgyűlésen kijelentette, támogatják az ukránok honvédelmi háborúját, Haág szerint azonban Magyarországnak semmilyen orosz, de ukrán érdeket nem szabad szolgálnia. Tóth Károly többször hangosan közbeszólt Haág felszólalásába.

Haág szerint a rezsicsökkentés miatt a magyar emberek a legalacsonyabb rezsit fizetik. „Gyurcsány elszúrta.” Erre Binszki József, a legutóbbi közgyűlésen alpolgármesternek megválasztott DK-s képviselő reagált szólalt közbe néhányat.

Botka László szerint Haág felszólalásával elérték a csúcsot, itt is kell abbahagyni, így lezárta a napirend előtti felszólalásokat.

Tápai szerint ha a baloldal nem támogatná a szankciókat, nem kellene óvodákat bezárni Szegeden

Tápai Péter vette át a szót, aki szerint annyira nem értenek a dolgokhoz a szegedi ellenzéki képviselők, hogy a negyedik kétharmadot szerezte meg a kormány. Majd a járványról beszélt, és arról, hogy az energiaválságot az Unió mesterségesen találta ki. Elmondta, hogy Magyarországon a legalacsonyabb a nem rezsicsökkentett gáz ára.

A nemzeti konzultációval folytatta, megkérte Mihálik Edvint, hogy töltse ki, és ne tegye azt vicc tárgyává. „Ha nem támogatnák a szankciókat, nem kéne óvodákat bezárni” – mondta Tápai.

Mihálik Edvin válaszában elmondta, hogy Orbán Viktor nyolc alkalommal szavazta meg a szankciókat, majd ő is a konzultációról beszélt. „Mi lesz, ha az emberek nem támogatják a szankciókat, Orbán Viktor lemond?” – kérdezte, reflektálva arra, hogy azokat Orbán Viktor is megszavazta. Elmondta, hogy ez a konzultáció maximum brikettnek lesz jó, azzal legalább támogatják a rászoruló családokat. „Még mindig a tömeggyilkos Putyint támogatják” – tette hozzá.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Tóth Károly: Tegnap este felemelő példáját láthattuk, hogy Szeged szabadság pártoló város

A polgármester azzal nyitotta meg a közgyűlést, hogy ezt egyikünk sem akarta, mivel a rezsiintézkedésekről lesz szó. Azonban először a napirend előtti felszólalások következtek, elsőként Tóth Károly MSZP-s képviselő szólalt fel napirend előtt. „Tegnap este felemelő példáját láthattuk, hogy Szeged szabadság pártoló város.” A pedagógusok élőláncára gondol, amellyel változtatásokat sürgetnek az oktatásban. „Nem most kezdődott” – mondta, szerinte a Nemzeti Kerettantervvel és a pedagógusok fizetésének elhanyagolásával már régóta tart ez az állapot szerinte.

Nem igaz, hogy ha lett volna szándék, ne lett volna forrás a fizetések emelésére, tette hozzá. A pedagógusokhoz szólt azzal, támogatják őket. Őt Molnár Zoltán követte a DK frakciójából, aki az élelmiszerek drágulásáról, a fizetések reálértékének csökkenéséről beszélt. Szerinte a családok már azon gondolkodnak, hogy miből vásárolnak be másnap. Az állam eközben azt üzeni, ne is számítsanak rájuk. „A kormány elrontotta a kormányzást.”

Három képviselő hiányzik

A fideszes Bartók Csaba és Korponyai Ernő, illetve a független, nemrég lemondását belebegtető Szabó Bálint nem jött el.

20 éve és 1 napja vezeti a várost Botka László

8:59-kor megérkezett Botka László polgármester is, aki épp csütörtökön volt húsz éve, hogy hivatalba lépett. Erről alábbi portrécikkünkben írt kollégánk, Halmai Dávid.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Egy szociálisan érzékeny autokrata: 20 éve Szeged élén Botka László

18 évesen lépett be az MSZP-be, 21 évesen jutott be a Parlementbe és 2002 óta nem tudják felállítani Szeged polgármesteri székéből. Volt a Szocialista Párt nagyreményű miniszterelnök-jelöltje, majd független ellenzéki városvezető lett. Egyesek szemében a ,,szocialista Lázár János”, mások számára elvhű szociáldemokrata. Botka László csütörtökön 20 éve Szeged polgármestere.

Intézménybezárások: ezeket a változtatásokat szavazzák meg a mai közgyűlésen

Ma reggel 9 órakor újra összeül a város közgyűlése, ahogy azt Botka László a legutóbbi alkalommal előre bejelentette. Ennek oka, hogy ötszörös–tízszeres áramár-növekedésre számítanak, a rezsiköltségek a hétszeresükre nőhetnek. Kövesse a közgyűlést élőben a Szegederen.

A mai napon tárgyalni kívánt előterjesztést Kovács Tamás, gazdasági alpolgármester szignózta, aki a Szeged Televízió Téma című műsorában pár napja arról beszélt, hogy idén még majdnem minden intézmény működik, lesz karácsonyi vásár és díszkivilágítás is, de jövőre a kulturális és sportintézmények legalább egy hónapig zárva lesznek az energiaválság miatt. Hozzátette azt is, hogy senkit nem bocsátanak el.

Ha a mai előterjesztést a közgyűlés megszavazza, azzal januártól március elejéig életben lévő változásokat hozhatnak. Ezekre a megszorításokra lehet számítani:

  • Az óvodákban a téli szünet az általános és középiskolákhoz hasonlóan idén december 20-ától 2023. január 8-áig tart. December elsejétől 2023. március 3-áig ideglenesen bezár a Sás utcai óvoda (a Tünde téri óvodával vonják össze), a Szél utcai Napsugár óvoda (a Katona utcai óvodával vonják össze), a Honfoglalás utcai óvoda (a Kölcsey téri óvodával vonják össze).
  • A bölcsődék esetében is január 8-áig tart a szünet. Ezen túl, március 3-áig a lehető legrövidebb ideig lesznek nyitva az intézmények.
  • December 1-jétől 2023. március 3-áig zárva tartanak a Dáni utcai, a Gáspár Zoltán utcai, a Bölcs utcai és a Kaszás utcai idősklubok. A szociális étkeztetést, a nappali idősek ellátását, a házi segítségnyújtás igénylését, a családsegítést más telephelyeken vehetik igénybe az érintettek.
  • A Polgármesteri hivatal kirendeltségei március 3-áig zárva lesznek.
  • A Szegedi Nemzeti Színház március 3-áig, a Kisszínház február 14-éig lesz zárva.
  • Az Agóra és a művelődési házak március 3-áig zárva tartanak.
  • A Móra Ferenc Múzeum szintén bezár március 3-áig.
  • A Somogyi-könyvtár központi épülete és a fiókkönyvtárak március 3-áig zárva lesznek, kivéve három fiókkönyvtárat, az odesszait, az északi városit és a rókusit, melyeket január 11-én kinyitnak. Ezeket ugyanis nem lehet leválasztani a távfűtésről, így zárva tartásukkal nem spórolna semmit az önkormányzat.
  • A Kövér Béla Bábszínház március 3-áig szintén zárva lesz.
  • Az Anna fürdőben csak a járóbeteg-szakellátás működik majd, a vizes részleg március 3-áig zárva lesz már december 19-étől. A Tiszavirág Sportuszoda december 19-étől március 3-áig, Újszegeden a sportcsarnok és a sportuszoda február 3-áig lesz zárva. A Műjégpálya sem nyit ki március 3-áig.
  • Az IH Rendezvényközpont február 3-áig, a Senior Center, a Partfürdő, a Belvárosi Mozi és a D2 március 3-áig tart zárva.
  • Hétfőnként zárva lesz a Mars téri piac, ahol rövidített nyitvatartás lesz, 5 órától 15 óráig.
  • A Széchenyi téri Tourinform iroda és az Alsóvárosi Tájház is zárva lesz december 19-étől március 3-áig.
  • Az IKV, a Szegedi Környezetgazdálkodási NKft. és az SZKT ügyfélszolgálati irodái is rövidített nyitvatartással dolgoznak.
  • A szökőkutakat leállítja Szeged, és január 2-ától március 3-áig szünetel a díszkivilágítás is.