Közel 800 millió forintból építenek napelemes kiserőművet a szegedi stadion mellé

A Hódpress szúrta ki még november végén, hogy a megszűnt Technológiai és Ipari Minisztérium támogatási szerződéseinek listáján szerepel a Szeged-Csanádi Egyházmegye is, amely 786 millió forintot kapott a Szent Gellért Fórum energetikai fejlesztésére. A közlés szerint tavaly augusztusban született a támogatói megállapodás, és 2023 nyaráig folyósítják a teljes összeget. Nem volt azonban kifejtve, hogy mit értenek energetikai fejlesztés alatt.

Az egyházmegye által 2019-re megépíttetett Szent Gellért Fórum 13,4 milliárd forintba került, de energetikai szempontból voltak porblémák: megkapta ugyan az ezüst energetikai minősítést a létesítmény, azonban ezt is csak késve, mivel – mint kiderült – a termálvizes fűtési rendszernél az olcsóbb, de nem megújulónak számító elfolyós megoldást alkalmazták, amit ráadásul alul is méreteztek. Így a stadion felesleges termálvizét egy az átadás után megépített, 2,6 kilométeres vezeték segítségével vezették el a béketelepi csatornába, melyhez át kellett fúrni a Dorozsmai út alatt is.

Nem voltunk biztosak abban, hogy a fenti, 786 millió forintos megállapodás ennek a pluszköltsége-e, így rákérdeztünk az egyházmegyénél, hogy a támogatásnak van-e köze a termálvíz-elvezetéses projekthez, esetleg egy teljesen más beruházásról lenne szó. Utóbbi esetben egyébként sem konkretizálták, hogy mit értenek energetikai fejlesztés alatt.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez eljuttatott megkeresésünkre válaszul arról tájékoztatták a Szegedert, hogy a Technológiai és Ipari Minisztérium által az egyházmegyének ítélt támogatás célja a Szent Gellért Fórum energetikai fejlesztése, mely azt jelenti, hogy a sportkomplexum területére

fotovoltaikus kiserőmű kerül telepítésre,

a kivitelezéssel kapcsolatban a közbeszerzési eljárás folyamatban van. Mint megjegyezték, a Szent Gellért Fórum geotermikus fűtéséhez nincs köze a támogatásnak.

Jelenleg egyébként a komplexum mellett egy négycsillagos, 50 szobás sporthotel épül a Market Építő Zrt. kivitelezésében (a stadiont is ők építették) több mint 3,26 milliárd forintért. A közel 6000 négyzetméter alapterületet elfoglaló épület földszinttel és két emeleti szinttel fog rendelkezni, amelyhez egy 2500 négyzetméternél is nagyobb, közvetlen zöldterület fog tartozni. A tereprendezési és kertépítési feladatok során belső közlekedőutak és parkolók lesznek kialakítva. A látványtervekről és a projektről az alábbi cikkünkben írtunk bővebben:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Látványtervek jelentek meg a stadion szomszédságában épülő négycsillagos, kápolnás wellnesshotelről

A Hotel Stars Union, illetve LEED Silver minősítésnek is megfelelő 4 csillagos hotel közel 6000 négyzetméteres alapterületen valósul meg. Az épület földszint, plusz két emeleti szinttel fog rendelkezni, amelyhez egy több, mint 2500 négyzetméteres közvetlen zöldterület fog tartozni.