Gulyás Gergely: Orbán elfogadta Palkovics László lemondását, Lantos Csaba kerül az önálló energiaügyi minisztérium élére

Önálló energiaügyi minisztérium jön létre Lantos Csaba vezetésével, és távozik posztjáról Palkovics László technológiai és ipari miniszter – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn a Karmelita kolostorban.

Gulyás Gergely az új minisztérium létrehozását azzal indokolta: a háború és a szankciós energiaárak miatt Magyarországon és Európában is a legfontosabb az energiabiztonság és az energiaárak kérdése. A kormány ezért strukturális változtatást hajt végre, önálló energiaügyi minisztériumot hoz létre. Az új minisztérium az energiapolitika egységes irányításáért felel, és az Energiahivatal hatásköreinek többségét is átveszi mondta.

Az energetikai minisztérium vezetőjének Lantos Csabát kérte fel a miniszterelnök ismertette, hozzátéve, hogy az új miniszter december 1-jétől tölti be posztját. Közölte azt is: Palkovics László technológiai és ipari miniszter lemondását elfogadta a kormányfő. Távozásával a Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnik, feladatait a gazdasági, az építésügyi és beruházási és a kulturális és innovációs tárca veszi át.

Palkovics László megszűnő minisztériumától az ipari területek Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez kerülnek, a közlekedés Lázár János építésügyi miniszterhez, a felnőttképzés pedig Csák Jánoshoz kerül. A paksi bővítés a külügyminisztériumnál marad.

Mint azt mi is megírtuk, november 9-én szerdán került nyilvánosságra a hír, hogy Palkovics László benyújtotta lemondását az Ipari és Technológiai Minisztérium éléről. A hírt ugyan kormányzati oldalról nem cáfolták, de azóta sem erősítették meg, erre végül hétfőn kora délután került sor. A távozás okáról olyan pletykák keringtek, hogy az okok az energiapolitikában keresendőek, mivel ellentétek húzódtak közte és a kormány között.

Lantos Csaba egyébként 1962-ben Hódmezővásárhelyen született. 2016-ban kezdett dolgozni az SZTE-n, ahova az akkori rektor, Szabó Gábor hívta. Lantos tagja lett az SZTE-t működtető alapítvány kuratóriumának is, mely nem vész el minisztersége idejére sem.