Telex: Lemondhatott Palkovics László

Palkovics László technológiai és ipari miniszter bejelentette lemondását – értesült a Telex több egymástól független forrásból. A minisztériumban már főosztályvezetői szinten is értesítették a munkatársakat az átadás-átvétel előkészítéséről. Úgy tudják, a távozás hátterében energiapolitikai véleménykülönbségek állnak.

A lap megkereste az ügyben Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét, aki érdemben nem válaszolt, de nem is cáfolta az értesülést: „A miniszterelnök úton van Üzbegisztánba; a kormányzati ügyekkel kapcsolatos kérdésekkel kérem, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez forduljanak” – mondta.

A Telex kereste az ügyben a Miniszterelnökséget, a Technoógiai és Ipari Minisztériumot és magát Palkovics Lászlót is. Megjegyzik, tavaly januárban már egyszer felmerült Palkovics lemondása, akkor a 444.hu írt arról, hogy benyújtotta lemondását, de Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta neki, hogy ezt felejtse el.

Idén a nagy visszhangot váltott ki, amikor menesztette az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét, Radics Kornéliát és a szervezet szakmai elnökhelyettesét, Horváth Gyulát miután elmaradt az augusztus 20-i ünnepi tűzijáték, pedig az utolsó pillanatig volt esély viharra. Emiatt (meg sok más ügy miatt is) szegedi látogatásán tiltakozást is szerveztek a BTK épülete elé, ugyanis városunkban tartották meg az országos meteorológiai konferenciát.

Frissítés (14:43): A 24.hu azt írja kormányzati körökből származó információi szerint, hogy Palkovics lemondását Orbán Viktor miniszterelnök már el is fogadta, sőt Palkovics a távozását már be is jelentette a minisztériumban. A lemondás mögött az állhat, hogy a miniszterelnök elfogadta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatát, amelyben egy külön energetikai minisztérium felállítását indítványozta.

Ez azt jelentette, hogy Palkovics tárcáját megfosztják az energiaügyek felügyeletétől. Palkovics ezt nem fogadta el, úgy tudjuk, a minisztérium vezetői előtt azt mondta: „Nem erre szerződtem.”