Csak a kormányközeli sajtót engedhették be Palkovics Lászlóhoz, aki a kirúgott OMSZ-vezető helyett tart előadást Szegeden

Mi is írtunk arról, hogy Palkovics László Szegedre jön előadást tartani. Mégpedig a sors fintora, hogy a Magyar Meteorológiai Társaság vándorgyűlésének konferenciájára, melyen a meteorológia és a klimatológia legújabb kihívásai kerülnek megvitatásra.

A miniszter a konferencia éghajlat szekciójában mond beszédet, mindössze pár nappal azután, hogy menesztette az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezető munkatársát.  A szegedi Momentum arra is felhívta a figyelmet, hogy – állítólag – eredetileg Palkovics hetekig nem szerepelt az előadók között, de szürreális módon épp Radics Kornélia az egyik kirúgott OMSZ vezető előadása előtt feltűnt az ő neve is augusztus 20 után.

Ekkor úgy állt a dolog, hogy 10:00 és 10:20 közt Palkovics mondott volna beszédet, majd 10:20-tól 10:40ig Radics Kornélia. Ma már Radics Kornélia nem szerepel az előadók közt, ellenben Palkovics 40 perces beszédre készül, pontosabban szünetet iktatnak be beszéde után. Az előadás hírére a szegedi Momentum még szerdán bejelentette, hogy figyelemfelhívó villámcsődületet szervez péntek 10 óra 15 perckor az SZTE BTK főépületénél.

A helyszínen aztán meg is jelentek az esernyők, ahogy azt kérték a szervezők. Halász Noémi, a szegedi Momentum alelnöke posztjában azt írja, hogy az alább is látható, általa megosztott képen „az ellenzéki sajtó munkatársai vannak, akiket nem engedtek be az eseményre, csak a kormánymédia propagandistái mehettek be”.

Fotó: Halász Noémi / Facebook

Ezeket az állításokat részben a hvg.hu helyszíni tudósítói nem sokkal tíz előtt is megerősítették:

a sajtót kizárták a rendezvényről, még a fotósok sem mehetnek be a rendezvényre.

Beszámolók szerint azonban a miniszter kisbusza úgy állt rá a rendezvénynek otthont adó épületre, hogy a demonstrálók és az újságírók a közelébe sem tudtak férkőzni. Az eseményt a lap egyébként élőben közvetíti a Facebook-oldalukon, ez ide kattintva nézhető.

A Telex tudósítója két nappal ezelőtt gond nélkül regisztrált az eseményre, csütörtökön azonban már egy olyan levelet kapott, amely szerint Palkovics előadása „nem lesz sajtónyilvános”. Ennek ellenére elvileg a szervezők még beengedték volna a miniszter előadására, az egyetem vezetése azonban megtiltotta az újságírók beléptetését a fotósokkal együtt az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar épületébe.

Hosszú várakozás után végül Palkovics kijött a konferenciáról, meglepő módon a főbejáraton keresztül. Itt Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője fogadta az ajtóban. A Telex cikke szerint Bedő arról kérdezte, hogy felelősségre fogják-e vonni például Nagy Mártont a gazdasági nehézségek, vagy Navracsics Tibort az uniós pénzek miatt. „Túlértékeli az ipari miniszter szerepét a kormányban” – válaszolta erre a miniszter.

A Momentum képviselője átadott egy esernyőt is Palkovicsnak, amire „az elmúlt évek legnagyobb baklövéseit” írták rá. „Ez az ön véleménye” – válaszolta Palkovics, aki szerint például az alapítványi fenntartásba szervezett Szegedi Tudományegyetemnél másként értelmezik az átalakítást. Ezek bonyolult döntések szerinte, meg kell várni az eredményt.

Az újságírók megkérdezték, miért menesztette az OMSZ két vezetőjét. Palkovics annyit válaszolt: „Nem velük kívántam együttműködni.” Szerinte Pintér Sándort sem kérdezték meg, hogy miért váltott le egyszerre négy rendőrfőkapitányt, így neki se kell indokolnia.