Botka László köszönti majd a jövő héten kezdődő Közgazdász-vándorgyűlés vendégeit

A hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciája, a 60. Közgazdász-vándorgyűlés kezdődik egy hét múlva, vagyis szeptember 22–23-án Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában.

Két rangos plenáris ülés, öt témában 18 helyszíni és 9 előre rögzített szekció, összesen több mint 150 előadó – a témákat tekintve pedig a poszt-covid időszak, a szomszédunkban zajló háború és az energiaválság okozta gazdaságpolitikai kihívások, az uniós források kérdése, a pénz- és tőkepiacok aktualitásai és persze a klímaváltozás egyre érezhetőbb következményei. Ezt kínálja idén az érdeklődőknek az idei Közgazdász-vándorgyűlés.

Az esemény egyik köszöntőjét Szeged polgármestere mondja majd. A plenáris előadók között hallgathatják meg az érdeklődők Matolcsy György jegybankelnököt, Varga Mihály pénzügyminisztert, Csányi Sándort, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatóját, Windisch Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét, Győri Enikő európai parlamenti képviselőt, Szabó Gábor akadémikust, a Szegedi Tudományegyetem volt rektorát, valamint Laurent Maurint, az Európai Beruházási Bank vezető közgazdászát is.

A 18 tematikus szekció előadói olyan témákat járnak körül, mint például a munkaerőpiac helyzete, az élelmiszer-ellátás biztonsága, a pénz- és tőkepiacok, a bankszektor kilátásai, a monetáris politika válaszai a felborult világgazdaságban, az Európai Unió gazdaságpolitikai útkeresései, a kiberbiztonság kérdései, valamint a kereskedelem, a logisztika és a fintech szektor előtt álló kihívások.

E szekciókban több hazai bank és pénzintézet első számú vezetője, a kormány öt államtitkára (Banai Péter, Farkas Sándor, György László, Mayer Gábor, Steiner Attila), több helyettes államtitkár, az MNB két alelnöke (Virág Barnabás, Kandrács Csaba), a Költségvetési Tanács elnöke (Kovács Árpád), valamint a legismertebb hazai közgazdászok és gazdasági elemzők (Balatoni András, Bod Péter Ákos, Csath Magdolna, Chikán Attila, Palócz Éva, Suppan Gergely, Török Zoltán, Vértes András, Virovácz Péter) osztják meg gondolataikat a hallgatósággal – és persze idén is két olimpiai bajnok lesz a Sportgazdasági Szekció vendége.

A helyszíni szekciókon túl összesen 9 tematikus kerekasztal-beszélgetést rögzített az elmúlt két hétben, stúdiókörülmények között a Magyar Közgazdasági Társaság, olyan témákban, mint például Európa és Magyarország klímasemlegességnek a kérdése és az energiabiztonság, a hazai egészségipar kilátásai, a Közös Agrárpolitika reformja, startup-ökoszisztéma helyzete vagy éppen a lakáspiac trendjei, kilátásai a jelenlegi inflációs és kamatkörnyezetben.

Ezeket a beszélgetéseket a konferencia kezdetekor, szeptember 22-én délelőtt teszi közzé az MKT YouTube- és podcast-csatornáján, valamint a konferencia honlapján. Immáron a konferencia teljes programja is összeállt, ezt szintén a honlapra kattintva lehet megtekinteni.