Ripost: Az eső miatt lemondott Szabadtéri-előadás után többen a fogyasztóvédelemhez fordultak

A kormányközeli bulvárlap arról ír, hogy sokan nem értik, miért kellett elhalasztani a Szegedi Szabadtéri Játékok augusztus 20-ai, szombati előadását, ha végül nem esett az eső. A színház főigazgatója szerint a szabályok szerint jártak el.

A múlt szombaton nemcsak Budapesten kellett a nagy tűzijátékról lemondaniuk a helyieknek (és sok odautazónak is), hanem például Szegeden is, ahol Botka Lászlóék is lemondták az ünnepi rendezvényt a városháza előtt. Ami még több embert érintett, hogy aznap este a Szabadtéri Chicago előadását is lefújták, végül azonban eső nem volt.

Ezt másnap megtartották esőnapon, de érthetően erre már nem tudott mindenki elmenni, és ezért többen igencsak felháborodtak. Egészen pontosan azon, hogy bár az eső miatt mondták le a programot, végül jó idő volt szombaton este. A jegy ára nem jár vissza, és emiatt a lap szerint

többen is a fogyasztóvédelemhez fordultak.

A Szabadtéri délben még azt közölte, nagyon várják az esti előadást, majd 15:30 körül tétetett közhírré, hogy esőnap lesz végül. Amit nem értenek sokan, hogy a 21 órakor kezdődött előadást miért mondták vissza ennyire hamar, hiszen a jegyen is az szerepel, hogy „a rendezvény szervezője rossz idő esetén az előadás megkezdésével este 23 óráig várhat”.

Barnák László, a Szegedi Szabadtéri Játékokat szervező Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója a Fideliónak azt nyilatkozta, hogy a szabályzatban írnak az esőnapok megtartásáról is. „Az esőnapokat már az előadások napjával egy időben kihirdetjük, ezt a dátumot a nézők a jegyvásárlással tudomásul veszik, és elfogadják, hogy számítani lehet ilyen csúszásokra” – mondta Barnák.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Az igazgató szerint „a Szabadtéri rendelkezik a rendezvény elmaradásra vonatkozó biztosítással is, amely alapján abban az esetben, ha a meteorológiai szolgálattól olyan konkrét írásos visszajelzést kapunk, ami az előadást és a nézőket veszélyeztető időjárási helyzetről számol be, akkor élhetünk az előadás esőnapra történő áthelyezésével.”

Baljós jel volt számukra az is, hogy „aznap a szegedi telefontoronyba bele is csapott a villám, nem sokkal az előtt, hogy kihirdettük az esőnapot. Ez döntő érv volt.” Barnák szerint minden jogi előírásnak megfelelve, a nézők és alkotók biztonságát szem előtt tartva hozták meg a döntést „egy olyan körbekerített, csaknem 4000 ember befogadására alkalmas játszóhelyre vonatkozóan, amely fémből épült fel, tehát könnyebben bevonzhat egy esetleges villámlást.”