Úgy döntöttek, hogy mégsem kell a szaggatott jelölés: pont került a József Attila sugárúti járda ügyére

Mint arról mi is beszámoltunk még a múlt héten, a József Attila sugárút Kálmány Lajos utca és a Szent György tér közötti, nemrég elkészült járdafelújításáról közölt fotót Chovanecz Kata fideszes képviselő, aki akkor azt sérelmezte, hogy a kerékpársáv aránytalanul szélesre lett felfestve a járdán. Azóta megtudtuk, ez csak orintációs vonal, amely végül hétfőre eltűnt: lemarták a szaggatott vonalat a közös gyalog- és kerékpárút felületéről.

Azt mi is szóvá tettük korábbi cikkünkben, hogy valóban furán néz ki a felfestés, főleg a Fülig Jimmy előtt, ahol még jobban beszűkül a hely, miközben ez egy neuralgikus pontja a városnak: a fák miatt nincs hely, nem lehet csak úgy utat szélesítgetni. Az ügyről aztán megkerestük Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestert is, aki némileg tisztázta a dolgot: a keskeny gyalogossáv csak iránymutatás, valójában közös a járdaszakasz a kerékpárosokkal.

Nagy elmondta, a József Attila sugárútnak ezen belső szakasza a fák védelme miatt nem ad lehetőséget a burkolt felület bővítésére, de forgalomtechnikai eszközökkel szerették volna a szakasz biztonságát javítani. Így aztán itt egy úgynevezett orientációs felfestés lett (korábban is volt), ugyanis az utca elején van egy tábla, amely szerint ez egy közös gyalogos-kerékpáros járdaszakasz. 

„Ebben az esetben a gyalogosok és a kerékpárosok a teljes szélességet használhatják, de a burkolati jellel próbálja a város orientálni a közlekedőket,

hogy melyik oldalon menjenek a konfliktusok mérséklése érdekében” – mondta lapunknak múlt héten az alpolgármester.

Most viszont úgy tűnik, hogy a szaggatott felfestés is eltűnt: erről küldött fotót Chovanecz Kata képviselő a Szeged365 részére. A lap szintén Nagy Sándornál érdeklődött, aki a következőket mondta erről: „A Városüzemeltetési Iroda azt javasolta, hogy csak a piktogramok maradjanak, a csíkok ne kerüljenek felfestésre. Így a kivitelező felmarta a csíkokat, ami nem jelentett többletköltséget a városnak. A forgalmi rend ettől függetlenül közösen vezetett gyalogos- és kerékpárútnak minősül. Ez egyébként ugyanaz a forgalmi rend, ami korábban is volt, csíkkal vagy anélkül.”

Fotó: Chovanecz Kata