Nagy Sándor: A keskeny gyalogossáv csak iránymutatás, valójában közös a járdaszakasz a kerékpárosokkal

Mint azt a mai nap megírtuk, a József Attila sugárúton a Kálmány Lajos utca és a Szent György tér között nemrég elkészült járdafelújításról közölt fotót Chovanecz Kata fideszes képviselő, aki azt sérelmezte, hogy a kerékpársáv aránytalanul szélesre lett felfestve a járdán. Erről kérdeztük Nagy Sándort, Szeged városfejlesztési alpolgármesterét, aki szerint félre van értelmezve a helyzet.

Valóban furcsa, hogy a gyalogos részt mindössze ennyire keskeny részen hagyták meg, főleg ott, ahol épületkijárat is szűkíti, de ez egy elég speciális hely. Mint azt mi is megemlítettük a cikkben, az utat a fák és a villamos miatt sem lehetne érdemben úgy szélesíteni, hogy oda ki lehessen biztonságosan vezetni a kerékpárosokat. Járda mindkét oldalon kell az épületek miatt, azonban a fák itt is beszűkítik a teret: ezt sem lehet érdemben szélesíteni.

Lényegében ezt erősítette meg lapunknak az alpolgármester is. Mint írta, a József Attila sugárútnak ezen belső szakasza a fák védelme miatt nem ad lehetőséget a burkolt felület bővítésére, de forgalomtechnikai eszközökkel szerették volna a szakasz biztonságát javítani.

Azt is írtuk némileg nem helyesen, hogy korábban is volt felfestés, azonban itt szándékosan nem volt végig: ez csupán egy orientációs felfestés volt. Ugyanis az utca elején van egy tábla, amely szerint ez egy közös gyalogos-kerékpáros járdaszakasz, mivel elválasztottra nem volt elég a hely az alpolgármester elmondása alapján.

Ebben az esetben a gyalogosok és a kerékpárosok a teljes szélességet használhatják, de a burkolati jellel próbálja a város orientálni a közlekedőket,

hogy melyik oldalon menjenek a konfliktusok mérséklése érdekében. Ilyen orientáló szaggatott vonalak eddig is voltak, csak nem végig, amely egyébként most is így van. Chovanecz Katával kapcsolatban Nagy Sándor annyit mondott, hogy „a kritikai kompetenciáját eddig olyan remek javaslatokkal csillantotta meg, mint amikor azt javasolta a városnak, hogy osztogassanak parkolóbérletet a 4 éve bezárt parkolóházba.

Az alpolgármestert a Roosevelt téri esővíz-elvezetési problémáról is kérdeztük, amely kapcsán elismerte, hogy valóban korrigálták a vízelvezetést. Mint mondta, hónapokkal ezelőtt több változatot is megvizsgáltak például új víznyelők telepítése és bekötése a valahol már meglévő csapadékvíz rendszerbe , de a legegyszerűbb a lejtésviszonyok korrekciója volt. Ez történt meg most.