Válasz Online: A híres osztrák fegyvergyáros, Gaston Glock flottájába tartozik a Mészárosékat Szegedre repítő helikopter

Miután szombaton elsőként megírtuk olvasónk jelzése alapján, hogy helikopterrel utazhatott Szegedre Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea, és fotókat is készítettünk a gépről, a sztori önálló életre kelt.

Azóta kiderült, az OE-XWY lajstromjelű légijármű már 2021 szeptemberében, Geszten is felbukkant a Tisza-kastély helyszínbejárásának időpontjában. Ekkor Lázár Jánost vélték látni kiszállni belőle a Magyar Narancs olvasói, de a mostani építési és közlekedési miniszter ezt mindvégig tagadta.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hétfőn arról posztolt, hogy a szóban forgó helikopter leggyakrabban nem két távoli célpont, hanem Budaörs és a Ferihegy között ingázik. Pont akkor, amikor a szintén osztrák tulajdonú OE-LEM lajstromú Bombardier-magángép elvitte Mészárosékat távolabbi célpontok felé: szeptember 22-én két napra Malagába, szeptember 27-én Nizzába, október 2-án pedig öt napra Dubajba.

Legutóbb pedig a Válasz Online derítette ki, hogy a híres Glock-lőfegyvereket is gyártó Gaston Glock fegyvergyáros-üzletember flottájába tartozik az az OE-XWY lajstromjelű helikopter, amelyet Mészáros Lőrinc és a szegedi származású Várkonyi Andrea is használtak arra, hogy a „távoli és egzotikus” Szegedre utazzanak. A Glock Aviation GmbH flottája mindössze négy kisebb, bérelhető járműből áll, többek között a nyilvánosan nem kínálgatott OE-XWY-ből, melyet mi sem találtunk a cég honlapján. A Glock Aviation GmbH tehát közel sem világcég, így a szolgáltató tulajdonos és a végfelhasználó között legfeljebb egy-két lépés távolság lehet, világít rá a Válasz Online.

Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder

A lap azt írja, a járművet biztosító 94 éves eurómilliárdost az Osztrák Szabadságpárt volt elnökeinek bizalmasaként jegyzik Ausztriában, neve a Heinz-Christian Strache-féle Ibiza-botrányban is előkerült, de anno titkos moszkvai utat is szervezett Jörg Haidernek. Norbert Hofer pedig 2018-ban, még közlekedési miniszterként felügyelőbizottsági tagsághoz juttatta Glock feleségét az osztrák légiforgalmi irányításért felelős állami Austro Controlnál, mindenféle tapasztalat nélkül. Azóta Haider autóbalesetben meghalt, Strache megbukott, Hofer sem tényező már, viszont Gaston Glock maradt az európai radikális politikai főáram közelében, jegyzik meg az írásban.

A Válasz Online öt éve már igazolta azt is, hogy a helikopteres utakhoz szorosan kapcsolódó OE-LEM lajstromú privátrepülőgépet egy International Jet Management GmbH nevű, mások mellett orosz, ukrán, kazah és szerb oligarchákat kiszolgáló bécsi cég üzemelteti, amely mögött Andreas Staribacher volt szociáldemokrata pénzügyminiszter áll. A 24.hu később észrevette, hogy ugyanez a cég lett a Matolcsy Ádám és köre által használt, San Marinó-i lajstromszámmal repülő magángép „kezelője” is.