A mai napon érkezik Magyarországra Ferenc pápa

Ferenc pápa a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus után ismét meglátogatja Magyarországot. A három napos itt tartózkodása alatt, a pápa találkozni fog Novák Katalin köztársasági elnökkel, és Orbán Viktor miniszterelnökkel is. A magyarországi látogatás legjelentősebb eseménye a Kossuth téren tartandó vasárnapi szentmise lesz, ahol több százezer emberre számítanak a szervezők.

Februárban mi is beszámoltunk arról, hogy Ferenc pápa a magyarországi látogatásának keretein belül elképzelhető, hogy Szegedre is ellátogat. Később azonban kiderült, hogy a programok kizárólag Budapesten zajlanak majd és a pápa egészségügyi állapota miatt nem tudja a vidéket is bejárni három napos útján. Azt, hogy remény volt a vidéki kitérőre, legutóbb Veres András győri megyéspüspök fejtette ki, Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes pedig arról beszélt, hogy a pápa látogatása apostoli jellegű, tehát lelki eredetű lesz.

A fővárosban sok helyen forgalomkorlátozás lesz érvényben, utcákat zárnak le és több helyen tilos lesz a parkolás. A rendőrség egy listát közölt a lezárásokban éríntett utcákról és arra figyelmeztettek, hogy a rossz helyen parkoló autókat elfogják szállítani. Továbbá arra is készülnie kell a Budapestre látogató híveknek, hogy a lezárt utcákba bizonyos időszakokban a ki, és bejárás sem lesz megengedett.

A MÁV-Volán-csoport és a GYSEV egyébként díjmentes utazást biztosít az ország bármely pontjából a fővárosba, az április 29-én a Papp László Sportarénában sorra kerülő rendezvényre, valamint április 30-án, a szentmisére érkező és onnan hazatérő zarándokok számára.