Hivatalos: Nem jön Szegedre Ferenc pápa magyarországi látogatásán

Bár a múlt héten mi is kérdeztük az Apostoli Szentszék sajtóirodáját Ferenc pápa szegedi látogatásával kapcsolatban, akkor nem tudták megerősíteni az értesülést számunkra. Hétfőig kellett várni a hivatalos programra: eszerint a pápa mindhárom nap a fővárosban marad. Ez azért is érdekes fejlemény, mert korábban szegedi fideszes politikusok és maga Botka László is komentálta a hírt, utóbbi szerint „óriási megtiszteltetés és öröm ez számunkra. Szeretettel várjuk Ferenc pápát Szegeden!”

A hivatalos bejelentésre Erdő Péter bíboros a Főegyházmegye közleményében azt írja, „a Szentatyával való találkozások színhelye Budapesten lesz, ami külön öröm mindannyiunk számára.” A Vatikán és Erdő Péter mellett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye is arról ír, hogy

az egyházfő „korára tekintettel” a találkozásokra budapesti helyszíneken kerül sor.

Novák Katalin a következőképpen reagált a hírre: „Örömmel értesültem arról, hogy Ferenc pápa hivatalosan is elfogadta a meghívásomat.”

A hivatalos program szerint április 28-án pénteken délelőtt 10 órakor landol a Szentatya gépe Budapesten, ezt követően a Sándor-palota előtt lesz hivatalos fogadtatása, majd Novák Katalin államfőt és Orbán Viktor miniszterelnököt látogatja meg. Valamivel dél után beszédet is mond a Karmelitában, ahol állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel találkozik. Késő délután a Szent István-bazilikában mond beszédet és találkozik egyházi személyekkel.

Szombaton 8.45-kor már a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban tesz magánlátogatást, majd szegényekkel és menekültekkel találkozik 10.15-kor az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban, ahol újra beszél. Szombat késő délután a Papp László Sportarénában szól majd a fiatalokhoz. Este 6-kor már rendtársai, a jezsuiták vendége lesz az Apostoli Nunciatúrán.

Április 30-án, vasárnap reggel fél 10-kor lesz a vasárnapi szentmise a Kossuth téren, melyen Ferenc pápa prédikál majd. Ezt követően 16 órakor az egyetemi és kulturális élet képviselőivel találkozik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kar karán, ahol szintén megosztja gondolatait. Végül fél 6-kor a budapesti reptéren búcsúztatják, este 8-kor pedig már újra Rómában lesz a Szentatya.

Ferenc pápa utoljára 2021. szeptember 12-én járt Budapesten, amikor a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét mutatta be a Hősök terén. Ekkor Szlovákia felé tartó útja előtt állt meg a magyar fővárosban. Az önmagában is nagy szó, hogy a pápa két éven belül kétszer is ellátogat Budapestre, ezúttal viszont Szeged kimarad.