Van olyan CBA, ahol már most is korlátozzák a vásárolható tojás mennyiségét

Az Mfor vette észre, hogy a Diétás Magyar Múzsa Facebook-oldal frissen feltöltött képe alapján legalább egy CBA Príma üzletben már 30 darabban maximalizálják az egy vásárló által megvehető hatósági áras tojások számát. A matematikában kevésbé jártas vásárlók kedvéért azt is kiírták, hogy ez 10 darabos dobozból 3, 6 darabosból 5 dobozt jelent.

A boltok ugyan november 14-ig haladékot kaptak a legújabb két hatósági áras termék, a burgonya és a tojás árának szeptember végi szintre történő visszaállítására, sok helyen már olcsóbban lehet megvenni ezeket a termékeket – ennek minden következményével – jegyzik meg.

A CBA kommunikációs igazgatója azt mondta a Telexnek, náluk azért merült fel a korlátozás, mert amióta az árstopos termékek megjelentek, azt vették észre hogy „vélhetően továbbértékesítési szándékkal vagy akár vendéglátóhelyeket is üzemeltető vállalkozások is megjelentek, és elkezdték ezeket a hatósági áras termékeket nagy mennyiségben felvásárolni.

A Sparnál is gondolkoznak hasonló korlátozásokon, azonban még nem döntöttek ezek bevezetéséről. Bár mennyiségi felvásárlást nem tapasztaltak, a Tescónál már csütörtöktől az alábbiak szerint lehet vásárolni az új hatósági áras termékeket:

  • Lédig étkezési burgonya bármilyen összetételben, több fajta együtt vásárlása esetén is: 2 kg háztartásonként
  • Csomagolt étkezési burgonya esetén, függetlenül attól, hogy milyen kiszerelésű a burgonya: 1 csomag háztartásonként. Ez azt is jelenti, hogy lehet venni 1 csomag 3 kg-os burgonyát is vagy akár 1 csomag 5 kg-os burgonyát is
  • Friss tojás esetén: háztartásoként 1 doboz, bármely kiszerelésből. Azaz 1 doboz 10 db-os vagy 1 tálca 30 darabos is vásárolható, a lényeg, hogy csak egy doboz lehet.

A tojástermelők továbbra is teljes kapacitással dolgoznak és igyekeznek a karácsonyi csúcsszezonban is a lakossági igényeket kielégíteni – reagált a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége a tojásra is ársapkát bevezető kormányrendeletre. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy amennyiben a termelők nem tudják az önköltséget és a megélhetéshez szükséges árbevételt realizálni, számítani kell a termék hiányára már középtávon is. Mint írják, a kormányrendeletből értesült a Magyar Tojásszövetség is arról, hogy a tojás is bekerült a hatósági áras termékek körébe.