Hétfőig nem büntetik azokat, akik nem tudtak még átállni az árstopos tojás ás burgonya miatt

Mint ismert, november 9-én, szerdán a késő esti órákban megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, mely a kihirdetést követő napon, tehát november 10-én, csütörtökön lépett hatályba, kiterjesztve az árstopot a tojásra és a burgonyára.

Ennek kapcsán az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) kiadott egy közleményt, melyben a vásárlók megértését kérik, mivel szerintük a november 10-i reggeli üzletnyitásokra lehetetlen felkészülni az éjszaka során. A rendelet kihirdetésének időpontjában az üzletek döntő többsége már bezárt, a dolgozók hazamentek.

A közleményben felsorolták, hogy mi miatt nem lehet ezt egyik napról a másikra megtenni:

  • Az élelmiszerüzletek éjszaka zárva vannak, a rendelet megjelenését követően már nem dolgoztak a munkatársak, (kevés non-stop boltot nem számítva).
  • Mind a tojás, mind a burgonya esetében többféle terméket is értékesíthet egy-egy üzlet, így nem csak két darab árcédulát kell átírni, az árcédulák cseréjének pedig van egy időigénye, még akkor is, ha ideiglenesen kézzel írják ki az új árakat.
  • Az árváltozásokat bármilyen ok miatt a vállalkozások központja rendeli el, az üzleteik számára.
  • Rendkívül fontos, hogy az online pénztárgépek átállítása az új árakra a megfelelő nyugtaadáshoz elengedhetetlen, ennek is van egy időigénye, ráadásul megfelelő, szigorú feltételek mellett, tehát még ha az árcédulákat át is írják a kereskedők, a nyugtaadatoknak azokkal egyezniük kell.
  • A kötelező tájékoztató feliratokhoz szükséges további rendelet még nem jelent meg, ezek elkészítése is időigényes.
  • Számos kisebb üzlet csak a reggeli órákban fog értesülni a változások hatályba lépéséről.

Erre válaszul csütörtök délután kiadott egy közleményt az Igazságügyi Minisztérium, mivel a szerdai hatósági árak kihirdetése után nem sokkal később a kereskedelmi szövetségtől a fentiekben is olvasható jelzések érkeztek, vagyis a szabályozás megfelelő végrehajtásához szükséges átálláshoz több időre van szüksége az üzleteknek.

Mindezt figyelembe véve a fogyasztóvédelmi hatóság november 14-ig csak abban az esetben fogja szankcionálni a hatósági árra vonatkozó szabályok megsértését, amennyiben az árazás átállítására a kereskedő önhibájából nem került sor. A türelmi idő alatt is kötelesek az üzletek hatósági áron értékesíteni a termékeket.