Debrecenben leállnak a villamosok a hétvégén januártól, a trolik helyett is buszok járnak majd

Az energiahelyzettel összefüggő helyi intézkedések részeként a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. ritkítja a villamosok és a trolibuszok közlekedését november 14-től közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

Az intézkedések nem járnak létszámleépítéssel a társaságnál, közleményük szerint a menetrendi módosítások elsősorban a csúcsidőn kívüli időszakot érintik. Azt írták, Debrecen két villamosjáratának útvonalán a villamosok követési ideje munkanapokon, csúcsidőn kívül az eddigi 6-8 perc helyett 1215 percre, szabadnapokon és munkaszüneti napokon az eddigi 810 perc helyett 15 percre módosul.

A 3-as trolibuszjáratok csúcsidőn kívül, szabadnapokon és munkaszüneti napokon 15 helyett 30 percenként közlekednek majd, csúcsidőszakban pedig minden második járat rövidített útvonalon, a Segner tér és a Kassai úti forduló között közlekedik. A 3A jelzésű trolibuszok november 14-től nem közlekednek jelezték. A részleteket a cég honlapján lehet elolvasni.

Fotó: DKV

A menetrendváltozás november 14-től két villamos-, öt trolibusz- és húsz autóbuszjáratot érint, de január 1-jétől további változások is életbe lépnek közölték. Debrecen villamosenergia-megtakarítási törekvéseivel összhangban a tervek szerint január 1-jétől minden trolibuszjárat helyett autóbuszok közlekednek majd,

hétvégén pedig az 1-es és 2-es villamosvonal teljes szakaszán villamospótló autóbuszok szállítják az utasokat

írták.Tanszünetben munkanapokon a 2-es villamosvonal Doberdó utca-Kálvin tér-Doberdó utca szakaszán villamospótló járatok üzemelnek, az 1-es villamos teljes körön közlekedik a Nagyállomás és az egyetem között. Tanítási időszakban munkanapokon a villamosok teljes körforgalomban közlekednek - jelezte a DKV.

Az RTL azt írja, hogy Debrecenben mindkét villamost sűrűn használják a helyiek, így a pótlás várhatóan nem lesz zökkenőmentes, tekintve, hogy a buszokra egyszerre jóval kevesebben férnek fel.