Szeptembertől nyitják újra a szülészetet a szentesi kórházban, miután az SZTE átvette az intézményt

Mint ismert, július elsejétől a Szegedi Tudományegyetem részeként működik tovább a szentesi kórház. Már tavaly attól tartottak szülők, hogy a Dr. Bugyi István Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályát 2023 januárjától orvoshiány miatt be fogják zárni. Ez így is lett, a fekvőbetegek ellátása az osztályon jelenleg szünetel, a betegeket, illetve a kismamákat pedig Hódmezővásárhelyre, Szegedre és Kecskemétre irányították át.

Rovó László rektor az integrációról tartott keddi sajtótájékoztatón azt mondta az MTI szerint, hogy az egyetem orvostudományi karának és klinikai központjának jogelődje azzal a céllal jött létre, hogy a dél-alföldi régió megyéi számára a legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátást nyújtsa. Úgy véli, ma már az SZTE az ország egyik legjobb egészségügyi intézménye.

A szentesi kórház integrációja fontos lépés Csongrád-Csanád vármegye egészségügyi ellátása hatékonyságának javítása érdekében. Így a betegellátás egységes koordináció alapján működik a vármegyében az orvosprofesszor meglátása szerint. Az integrációval lehetőség nyílik az ellátásszervezés és egyes műtéti tevékenységek racionalizálására, az egynapos beavatkozások arányának növelésére, valamint egyes szakmai tevékenységek átszervezésére.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám / SZTE NKI

Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának elnöke kifejtette, a pandémia idején nagyon szoros összefogás alakult ki a vármegye egészségügyi intézményei között, és ez a mai napig fennmaradt. Az immár formalizált együttműködés célja a betegellátás biztonságának és színvonalának garantálása, közölte a professzor.

Farkas Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta, az itt élők számára a kórház sokkal többet jelent, mint bármely más intézmény a régióban. Az integráció – melyet hosszú egyeztetések előztek meg – biztonságot hoz a térség betegellátásában a politikus szerint. Megnyugtató a környéken élők számára, hogy legkésőbb szeptembertől újraindul a szülészeti osztály január 1-jétől szünetelő működése.