Lemondott egy vásárhelyi alpolgármester, Márki-Zay szerint barátok maradnak

A hírt Márki-Zay Péter jelentette be közösségi oldalán. A polgármester posztjában azt írja: „A mai napon a polgármesteri hivatal munkatársai előtt leköszönt hűséges alpolgármester-kollégám, Szabó János – két éves eredményes közös munka után saját döntése értelmében visszatér az üzleti világba – ahonnan annak idején érkezett, és ahol akkor kétszeres jövedelmét hagyta ott a város érdekében.”

Márki-Zay Péter sajnálja, hogy immár nem munkatársként, csak jó barátként számíthat továbbra is Szabó János tanácsaira, de megérti a döntését. Adja Isten, hogy hazánk mielőbb olyan ország lehessen, ahol a hozzá hasonló, kiváló menedzserek sem érzik majd idegennek és idegőrlőnek a közigazgatás irányítását, ahol nem jelent politikai kockázatot egy város korrupciómentes és hatékony vezetése. Vásárhelyen mi már most is ezt a kultúrát képviseljük, ebben nyújtott nekem óriási segítséget János példamutatása” – tette hozzá a polgármester.

Szabó János saját bejegyzésében azzal indokolta a döntését, hogy a maga részéről „meghoztam azt az áldozatot, ami számomra elérte a magánéleti maximumot. Munkám során előnyben részesítettem a szakmai és az emberi szempontokat a politikaiakkal szemben. Figyelemmel, érdeklődéssel fordultam mindkét politikai oldal szereplői felé. Márki-Zay Péterrel nem volt és most sincs semmilyen konfliktusom.” Egy filmcímet idézve a „Bolond, bolond világ” jutott eszébe, mikor értesült arról, hogy Vásárhely az egyetlen megyei jogú város, melynek a kormány nem ad rezsikompenzációt.

A lemondás hírét a helyi kormánypárti média úgy tálalta, hogy megkezdődött az összeomlás. Az alpolgármesterre egyébként rendszerint kormánypárti össztűz zúdult, a Promenad24 megjegyezte cikkében, hogy a gazdasági zseni megoldóemberként a torony alá ejtőernyőztetett Szabó nevéhez korántsem sikerprojektek fűződtek az elmúlt években. Ő bábáskodott például a helyi tömegközlekedés átalakításánál, a közétkeztetés kiszervezésénél vagy a két éve érkező McDonald’s beruházásánál”.