Lázár János szerint a tram-train az egyetlen olyan projekt, ami előrevitte Hódmezővásárhelyet

„Valójában megtorpant Hódmezővásárhely korábbi dinamikus fejlődése és a vasútvillamos az egyetlen olyan projekt, ami előre vitte a várost” – többek között erről beszélt Lázár János, a térség országgyűlési képviselője a Rádió 7-ben péntek délelőtt.

Egészen pontosan úgy fogalmazott a vásárhelyi Rádió 7 Közös nevező című adásában az építési és beruházási miniszter, melyet a Hódpress szemlézett, hogy ha ez nem lett volna, akkor semmi sem történt volna Hódmezővásárhelyen az elmúlt években. 2018 óta új városvezetése van Hódmezővásárhelynek és ha most megnézzük, hogy 2018-tól 2022 októberéig mi történt, akkor a semmi szóval tudjuk a legjobban leírni ezt. Valójában megtorpant Hódmezővásárhely korábbi dinamikus fejlődése és

a vasútvillamos az egyetlen olyan projekt, ami előrevitte a várost.

(...) Segített mindenkinek, aki használja és ennek köszönhetjük azt, hogy nem lépett vissza a város, vagy nem rekedt meg a város fejlődése. Ha nem lett volna vasútvillamos-fejlesztés, semmilyen fejlesztés nem lett volna.”

Ezen felül a Promenad24 arról ír, hogy Lázár a rendkívül nehéz helyzetbe került magyarországi önkormányzatokról is beszélt. A műsorban kifejtette, szerinte a kormány támogatni szeretné a településeket, de csak ott tudnak segíteni, ahol megvan a cselekvési képesség és felelős döntéseket hoznak”. A miniszter megemlítette, hogy vásárhelyi-makói választókerületben 17 kistelepülésnek alig-alig van saját bevétele, őket gyorsan és határozottan ki kell menteni a bajból.

A két nagy önkormányzat, Makó és Hódmezővásárhely esetében más a helyzet szerinte, hiszen nekik több a kötelezettségük, de egyúttal a bevételszerző képességük is lényegesen nagyobb, majd megismételte korábbi álláspontját, miszerint Makó a válságkezelő akciótervvel jól vizsgázott. „Makón felelős döntések születtek, jó vezetői képességről és bátorságról tettek tanúbizonyságot” – fejtegette Lázár János.

Ezzel szemben – ahogy fogalmazott – megdöbbenéssel figyeli” a vásárhelyi fejleményeket. Emlékeztetett, az április 3-i választási győzelme után megkérdezte, miben tud segíteni. Márki-Zay Péter akkor azt mondta neki, ha kap 171 millió forint többletforrást, megkezdődik a Klauzál, a Nádor és a Szent István utcai általános iskolák energetikai korszerűsítése. Lázár állítása szerint meg is szerezte a pénzt, de hiába, mert azt „szökőkútra és toronyra költik ahelyett, hogy felújítanák az iskolákat”.

„A politikai nézeteltéréseket most félre kell tenni. Ezt teszi a kormány is, hiszen minden településsel, így Hódmezővásárhellyel is tárgyalni fog. De a jelenlegi válsághelyzetben egy városvezetőnek sem politizálnia kellene, hanem profi menedzserként viselkedni, és racionális döntéseket hozni. Olyan profi városvezetésre van szükség, amely megoldja az ügyeket, nem gerjeszti a problémákat. Okos, értelmes, hatékony vezetőkre, akik felelős döntéseikkel mentik a menthetőt. A kormányzat ott tud segíteni, ahol felelős vezetés van” – húzta alá végezetül.

Fotó: Lázár János / Facebook