Márki-Zay Péter a sikertelen szavazás után leváltotta az MSZP-s alpolgármestert, a fideszesek kivonultak a vásárhelyi közgyűlésről

A polgármesteri hivatalban és a hódmezővásárhelyi politikai közösségben régóta fennálló feszültséggel indokolta Márki-Zay Péter, hogy csütörtökön javaslatot tett Kis Andrea MSZP-s főállású alpolgármester leváltására, majd miután az indítvány nem kapta meg a szükséges minősített többséget, elvonta a politikus feladatköreit – számolt be a közgyűlésről az MTI.

A vásárhelyi polgármester csütörtökön javaslatot tett a város MSZP-s főállású alpolgármestere, Kis Andrea leváltására, az indítványt azonban nem támogatta a közgyűlés minősített többsége. A polgármester a napirendi pontok tárgyalást követően bejelentette, elvonja az alpolgármester feladatköreit.

Márki-Zay Péter a képviselőknek a helyszínen kiosztott indítványban zárt tárgyalására tett javaslatot, Kis Andrea azonban kérte, hogy miként megválasztásáról, leváltásról is nyílt ülésen döntsenek. A szocialista politikus a javaslathoz csupán annyit fűzött hozzá, Márki-Zay Péter másképp képzeli az önkormányzat működését, ezért nem kíván a továbbiakban együtt dolgozni vele.

Márki-Zay Péter közleménye szerint azért kezdeményezte Kis Andrea alpolgármesteri megbízásának visszavonására és Gyöngyösi Ferenc alpolgármesteri kinevezését, mert a ciklus hátralévő részéhez személyváltoztatásokra van szükség a hivatal vezetésében. A polgármester kifejtette, ezt a lépést a hivatalban és a vásárhelyi politikai közösségben régóta fennálló feszültség indokolta, de a közös választási siker érdekében a döntést április 3-a utánra halasztották.

Úgy fogalmazott, Kis Andrea pártjának, az MSZP-nek az indítványhoz semmi köze, a kormányzati visszaélések elleni küzdelem továbbra is közös cél. Miután az alpolgármester visszahívására tett indítvány nem kapta meg a szükséges minősített többséget, Márki-Zay Péter – hangsúlyozva, hogy nem politikai, hanem munkáltatói döntést hozott – törvény adta jogkörével élve teljeskörűen megvonta Kis Andreától alpolgármesteri feladatait.

A polgármester közölte, a döntéstől függetlenül Gyöngyösi Ferenc külön juttatás nélkül is segítséget nyújt a város vezetésében. Márki-Zay Péter leszögezte, a következő két és fél évben a vásárhelyieknek tett választási ígéretei betartására fog törekedni, amihez hivatali beosztástól függetlenül továbbra is mindenkinek a segítségére számít.

A Fidesz-KDNP képviselői a közgyűlésen kivonultak a napirend tárgyalásáról, és a titkos szavazáson sem vettek részt. Cseri Tamás ezt azzal indokolta, a városvezetés „egymás közti leszámolásában” nem kívánnak részt venni.

Cseri Tamás a Kis Andrea feladatköreinek megvonását követően újságíróknak úgy fogalmazott, kicsinyes, ostoba és alantas politikai bosszút áll Márki-Zay Péter, méltatlan módon leszámol az egyik olyan szövetségesével, akinek annak idején az első polgármesteri megválasztását köszönhette. Kis Andreának komoly szerepe volt abban, hogy 2018-ban Márki-Zay Péter mögött felsorakozzon valamennyi helyi ellenzéki párt. „A polgármester a politikai bölcsőjét ringató kézbe harap” – mondta a képviselő.

A Hódpress arról ír, hogy Hódmezővásárhely fenntarthatósági stratégiájának kapcsán 8 milliárd forintot tudnak majd lehívni, azonban Benkő Zsolt képviselő elmondta, hogy áttekintette ugyan a több mint 200 oldalas anyagot, és szerinte a munkában sok a másolás. Ő maga 3 oldalnyi hibát emelt ki, melyek közül több a tárgyi tévedés is. Azt kérte, az anyag megvitatását vegyék le a napirendről, és akár egy rendkívüli közgyűlés keretében tárgyalják.