Égették az iratokat, mint a szart: a letartóztatott újszentiváni polgármester ügyeiről vallottak helyiek

Iratokat égethettek el még az önkormányzati választások előtt a közmunkások Újszentivánon, ahol nemrég letartóztatták a polgármestert. A faluban nem ez lenne az első eset a papírok megsemmisítésére, korábban a fantomszerbek nyomait próbálták eltüntetni az önkormányzatnál írja a Szabad Európa.

Még február 8-án, kedden vitték magukkal nyomozók az otthonából Újszentiván polgármesterét, Putnik Lázárt. Január 20-án a NAV nyomozói bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt tartottak házkutatást a polgármesteri hivatalban. A nyomozás állítólag a közfoglalkoztatottak bérével kapcsolatos, amelyről a Szabad Európa írt még decemberben. A Szegedi Járási Ügyészség szerint az egyszemélyes generálkivitelező cég, amely a helyi munkásszálló építésével volt megbízva, a gyanú szerint hetvenmilliót utalt Putnik Lázár cégének, plusz tízmilliót pedig egy szövetkezetnek a vissza nem térítendő uniós támogatásból.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Letartóztatták Újszentiván polgármesterét, nyomozók vitték magukkal az otthonából

Kedden nyomozók vitték magukkal az otthonából Újszentiván polgármesterét, Putnik Lázárt.

Az újszentiváni önkormányzat egyik munkatársát is elvitték a pénzügyőr nyomozók: a férfi a munkásszálló projektmenedzseri feladatait látta el, de valójában nemcsak azt koordinálta, hanem a polgármesterhez köthető Balaton-környéki apartmanház felújítását is. A Szabad Európa mostani cikke szerint amióta a „papíron független, de a helyi és a szegedi közéletet jól ismerők szerint Fidesz-barát polgármestert” letartóztatták, nem csitulnak a kedélyek Újszentivánon. A letartóztatások és az önkormányzati testület feloszlatása után Már azok is beszélnek, akik hetekkel ezelőtt még rettegtek a polgármester haragjától, viszont akik részesei voltak a gyanús ügyaknak, mélyen hallgatnak. Előbbiek azonban több érdekes történetet is felfedtek a lapnak.

Fekete zsákok és iratégetés

Mint írják, 2019 nyarán mondta ki a bíróság jogerősen, hogy Putnik Lázár polgármester bűnös közokirat-hamisítás miatt, mert a ’14-es önkormányzati választások előtt szerbeket telepített be a faluba, persze csak papíron. Erről az egyik lakos azt mondta, hogy akkor éppen Újszentivánon dolgozott egy cégnek, ahol az önkormányzat udvara melletti telken két másik kollégájával furcsa dologra lettek figyelmesek:

„Két közmunkás hordta fekete zsákban a papírokat ki a hivatalból, és égették, mint a szart egyfolytában, három napon keresztül”

– mesélte a férfi a Szabad Európának. „Az önkormányzat udvarában van egy diófa. Két hölgy egy nagy üstházban zsákszámra égette el a valószínűleg hivatalos papírokat. Láttuk a túloldalról, csak egy kerítés választott el minket, hárman is néztük. Hűségesen égették a papírt, és nem lapoztak bele semmibe, mert valószínűleg felsőbb utasításba kapták, hogy még véletlenül se próbáljanak meg beleolvasni. Mindannyian tudtuk, hogy választás előtt itt bajok vannak, hogy ilyen hirtelen meg kell semmisíteni a papírokat” – magyarázta.

Szerinte a közmunkások mindezt parancsba kapták, akkor nem kérdezték, mit csinálnak, mert úgy sem válaszoltak volna. Az iratot égető nőt kereste a lap, de ő nagyon félt, ezért nem nyilatkozott. Az önkormányzat jegyzője Szentirmay Sára és a közmunkások vezetője, Ballai Csaba tagadták, hoggy iratokat égettek volna.

Fiktív lakosok az önkormányzatiságért

A falunak 2014-ben nem volt önálló települési önkormányzata, mivel ahhoz minimum kétezer fős lakosság kell, ezért akkor négyszáz szerbet és románt honosított az akkori vezetés: fiktív bejelentéssel állandó lakcímet és lakcímkártyát kaptak az önkormányzattól. Ekkor történt, hogy megbetegedett az újszentiváni posta vezetője – aki a falu alpolgármestere volt –, ráadásul a postás elment szabadságra, aki meg Újszentiván önkormányzati képviselője volt. Így ugrott be a Postapontot üzemeltető hölgy és vitt magával egy külsős kézbesítőt, hogy legyen, aki kivigye a leveleket.

„Az alkalmi helyettes kézbesítő, aki szintén nem volt beavatva, a postai szabályzat rendje és módja szerint aznap kivitte a küldeményeket a címekre. Az újszentiváni Boján utca 15-be is.

De ott kijött a ház tulajdonosának a felesége, és elküldte a halál faszára a kézbesítőmet, és megmondta neki, hogy ne játsszuk már a hülyét,

hát nem igaz, hogy nem tudjuk, hogy ezeket a leveleket nem ide kell hozni, hanem az önkormányzathoz, mert ezek az emberek soha nem laktak itt, és nincsenek is itt, és meg van beszélve az önkormányzatnál” – emlékezett vissza az illető a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságán tett vallomásában. Az asszony tanúvallomásából az is kiderült, hogy a később szabadságáról visszatérő postai kézbesítő bevallotta neki, hogy a Boján utca 15-be érkező leveleket valóban az újszentiváni önkormányzat titkárságán kell leadni.

Fizetetlen közmunkások

Egy férfi 2019-től dolgozott Putnik Lázárnak. Felújította Újszentivánon a polgármester édesapjának házát, valamint a falu első emberének szegedi lakását is. Bár a férfi szerint a munkájának semmi köze nem volt az önkormányzathoz, a polgármester mégis azt kérte tőle, hogy az újszentiváni önkormányzat nevére kérje a számlákat a tankolásról. 2017-ben az ipari park egyik, irodaként bejegyzett, háromszobás szolgálati házába költözött, amelyet a polgármester intézett el neki. Szerződést is kötöttek a Bont-Ép Szociális Szövetkezettel, amely az újszentiváni községházába van bejegyezve.

Miután végzett a Szeged-környéki lakásfelújításokkal, új megbízást kapott. Az Újszentivántól 237 kilométerre lévő, Balaton-közeli Andocson kellett felújítania egy régi házat, amely a polgármesteré volt. Egy másik férfi azonban hoppon maradt, mert hiába dolgozott egy évig a polgármester nyaralóján, Putnik Lázár soha nem fizette ki a munkáját. Ő végül munkaügyi bíróságra ment elmaradt másfél milliós bére miatt.

Rusin Csaba, az Élhető Újszentivánért Facebook-csoport alapítója szerint a polgármester nyaralóján a falubeli közmunkások is dolgozhattak: „A Putnik Lázárhoz kötődő munkásszálló, közmunkaprogram vizsgálata során jutott birtokunkba olyan információ, hogy esetenként önkormányzati járművel önkormányzati közmunkásokat szállítanak le egy napra, három napra, négy napra Andocsra, ahol különféle munkákkal voltak megbízva: ablakcsere, betonozás, takarítás.”

A teljes cikk ide kattintva elérhető.