Letartóztatták Újszentiván polgármesterét, nyomozók vitték magukkal az otthonából

Kedden nyomozók vitték magukkal az otthonából Újszentiván polgármesterét, Putnik Lázárt (nyitóképünkön baloldalon) – erősítette meg az rtl.hu értesülését a Csongrád-Csanád megyei község alpolgármestere, Juhász Tibor.

A csatorna úgy tudja, hogy január 20-án a NAV nyomozói bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt tartottak házkutatást a polgármesteri hivatalban, viszont nem erősítették meg azt, hogy a NAV nyomozói vették volna őrizetbe Putnikot. Az rtl.hu információi szerint a nyomozás a közfoglalkoztatottak bérével kapcsolatos, amelyről a Szabad Európa írt még decemberben. A NAV két ügyet egyesített:

  • az első ügyben fantom-közmunkásokat jelentettek be,
  • a másikban pedig egy munkásszálló súlyosan túlárazott, 371 millió forintos megépítésével kapcsolatban merült fel bűncselekmény gyanúja.

Állítólag egy önkormányzattal szerződött, külsős pályázatírót is őrizetbe vettek kedden a településen az üggyel kapcsolatban. Mint ahogy azt az Átlátszó már 2019-ben megírta, Putnikot nem először érték tetten: a szomszédos Tiszasziget polgármesterével, Ferenczi Ferenccel közösen voksturizmus miatt a bíróság bűnösnek találta és pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.