Pásztor Bálint a Fidesznek is megköszönte, hogy támogatták a VMSZ-t a szerb választásokon

„Legalább annyi szavazatot és mandátumot szereztünk, mint az előző választáson, ami azt jelenti, hogy megvalósítottuk választási céljainkat, ezért mondhatom, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség győzött” – hangsúlyozta Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megbízott elnöke vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján, a Szerbiában aznap tartott választások eredményeit kommentálva.

Az MTI tudósítása szerint Pásztor kiemelte, a párt célja az volt, hogy megtartsa az önálló képviselőcsoportját a belgrádi parlamentben. Ehhez öt képviselő kell, ezt a számot pedig minden előzetes eredmény szerint elérték. Arról is beszélt, hogy a VMSZ egy nehéz időszakot, a pártelnök, Pásztor István halálát követően is meg tudta tartani az erejét. Mint mondta, sokan arra számítottak, hogy egy ilyen tragédiát követően szétmorzsolódik a párt, azonban nem ez történt, a párt egységes és erős maradt, a vajdasági magyarok támogatták.

Szerbiában az előrehozott parlamenti választás mellett vajdasági tartományi választást is tartottak. A vajdasági tartományban a VMSZ-nek a harmadik legnagyobb a képviselőcsoportja, ezzel megelőzve több szerb pártot is. A Vajdasági Magyar Szövetséget csak a Szerb Haladó Párt listája és a Szerbia az erőszak ellen nevű ellenzéki lista előzte meg.

Pásztor megköszönte a magyar kormánynak, illetve a Fidesznek azt a támogatást, amelyet a kampány során nyújtott a VMSZ-nek, majd a támogatóknak és az aktivistáknak is köszönetet mondott azért, hogy a VMSZ a segítségükkel meg tudta tartani politikai erejét.

A Vajdasági Magyar Szövetség 2014 óta tagja a kormánykoalíciónak, és a következő időszakban is ilyen szerepre számít. A kormányzati munkában államtitkári szinten kíván részt venni.

Fotó: Molnár Edvárd / MTI

Az előzetes eredmények szerint a Szerb Haladó Párt (SNS) a szavazatok 46,5 százalékát szerezte meg az előrehozott parlamenti választásokon vasárnap, ami azt jelenti, hogy meglesz az abszolút többsége az országos parlamentben, ezt már Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök, a párt tagja közölte vasárnap késő este. Pénteken, már a kampánycsend ideje alatt mi is ellátogattunk a Vajdaságba, riportunk ide kattintva olvasható.