Garázsvásár, növénypiac és turkáló egy amúgy parkolós kis utcában

Pénteken délután garázsvásárrá alakult a Feketesas utca kis beugró utcája a Motiváció Műhely, az aPont és a Komposztfutár csapata jóvoltából. Volt becsületkasszás növényvásár, lehetett adományruhák közt turkálni, és hasonlók.

Az Európai Mobilitás Hétre meghirdetett programsorozat a szegedi autómentes események tán legszínesebbje volt. A parkoló autók helyére kihelyezett asztaloknál kézműves foglalkozás, társasjátékozás, vitajáték is zajlott. A növénypiachoz növénybiológus is dukált, a Komposztfutár csapata pedig bemutatta teherbiciklijét, melybe várták az otthon összegyűjtött komposztot is. Az utca torkolatánál pedig néhány ruhásstand hívta fel ravaszul a járókelők figyelmét, akik így nem ritkán egy rövid ruhanézegetés után be is tértek a kis zsákutcába.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A rögtönzött zsibvásáron megjelenők között voltak vegyesen fiatalok és idősebbek is. Sokan a környező lakásokból jöttek le, mivel az aktivisták szórólapon is hirdették az eseményt, de voltak távolabbi betérők is. A részben autómentesített zsákutcában barátságos hangulat uralkodott, és legjobb tudomásunk szerint nem voltak elégedetlenkedő autósok sem, akik esetleg a parkolóhely hiányát rótták volna fel a kitelepülőknek. Az aszfalt szürkeségét a színes krétarajzok ellensúlyozták.

A szervezők célja a rendezvénnyel az volt, hogy Szeged eme rejtett zsákutcájának olyan funkciót adjanak, mely visszahoz valamit Szeged 19. század végi és 20. század eleji köztereinek közösségi életéből, abból az időszakból, amikor az automobilitás még nem volt annyira elterjedt, és nem lepték el az utcákat az autók tömegei. Ehhez hívták segítségül a Motivációs Műhely adományvásárát, amit egyébként minden második pénteken meg szoktak tartani a civil szervezet itt található közösségi terében.