Garázsvásárrá alakul pénteken a Feketesas zsákutcája

Az idei városi autómentes naphoz csatlakozva a Motiváció Műhely, az aPont Szeged és a Komposztfutár Szeged csapata a Feketesas utca U alakú zsákutcájának szeretne olyan funkciót adni, mely felidézi a közösségi események fontosságát, közölték a Szegederrel. Szeptember 20-án, vagyis pénteken ezért 14 és 17 óra között várnak mindenkit piacozni a helyszínen.

Az alábbi programokkal készülnek a szervezetek:

  • Garázsvásár (becsületkasszás);
  • Növénypiac (becsületkasszás);
  • Preloved Péntek – közösségi adományvásár;
  • Kézműves foglalkozások, társasjátékozás, vitajáték;
  • Komposztgyűjtés a Komposztfutár segítségével – az esemény 3 órájában szívesen fogadják az otthon összegyűjtött komposztot, emellett bemutatják teherbiciklijüket is;
  • Civil Utca – az eseményt szervező civil szervezetek mutatkoznak be a náluk található gyakornoki és önkéntes lehetőségekkel.

Mint írják, Szeged 19. század végi és 20. század eleji köztereit a közösségi élet jellemezte, ez volt az elsődleges funkciójuk. Vásárok, társasági események és kapcsolatépítés központjaként szolgáltak, tükrözve a kor lassabb tempójú, közösségorientált életmódját. A 20. század közepétől megindult urbanizáció és a technológiai fejlődés révén, az autók elterjedésével a városi közlekedés prioritásai átalakultak, a gépjárművek egyre nagyobb teret hódítottak az úthálózatainkban.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Ennek következtében a közterek szerepe és funkciója is átalakult. A járműforgalom növekedése a gyalogosok és kerékpárosok számára kevésbé biztonságos és kényelmes környezetet teremtett, korlátozva mozgásterüket és csökkentve a közösségi térként való hasznosíthatóságukat. Emiatt gondolták azt a szervezők, hogy egy közösségi garázsvásárrá alakítják a Feketesas utca ezen részét és visszahoznak valamit ebből a régi közösségi életből az Európai Mobilitás Hete kapcsán.