Szegedi Wesley: Nem egész egy napot ad a szülőknek új iskolát találni a kormányhivatal

Tiltakozik és azonnali jogvédelmet kérelmez a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal döntésével szemben, amely törölte az egyház által fenntartott szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskolát és Gimnáziumot a nyilvántartásból.

A MET által pénteken az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a kormányhivatal döntése nem egész egy napot ad a szülőknek új iskolát találni többségében halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű gyermekeik számára. A 150 gyereket és családot érintő döntés esélyt sem ad a helyzet megoldására. A szegedi iskola hétfőn adta volna át pályázati pénzből felújított tornatermét, mindent előkészítettek az évkezdésre és a tanévnyitó ünnepségre.

A MET megdöbbentőnek, törvénytelennek és kegyetlennek, a kiszolgáltatott gyerekek sorsára hagyásának nevezte az eljárást. A közlemény szerint „a MET intézményei ellen összehangolt megsemmisítő akció indult, a gyermekvédelem ügyét hangzatosan pártoló kormány a budapesti és a szegedi intézményekben eddig 450 gyerek és család életét törte ketté, más megoldási lehetőségeket nem is mérlegelve”. A szegedi intézmény ügyében azonnali jogvédelmet kérelmeznek, a határozat felfüggesztését kérvényezik szakértő jogvédő szervezetekkel együttműködve.

A szegedi intézmény hétfőtől nyitva áll a gyerekek számára, és pedagógiai felügyeletet biztosít nekik a helyzet rendeződéséig. A MET minden lehetséges fórumon tiltakozik az embertelen eljárás ellen, és minden lehetséges eszközzel küzd a gyerekek, a kollégák és a szülők jogaiért – áll a közleményben.

Ifj. Iványi Gábor, a MET Dél-Alföldi régiójának vezetője a Telex kérdésére szerdán még azt mondta, hogy a szegedi és orosházi Wesley-iskolák szeptemberi tanévkezdését akkori ismereteik szerint semmi nem akadályozza. A szegedi iskola tanévnyitóját már meghirdették, és a leendő elsősöknek ismerkedési programot is szerveztek. Erről annak kapcsán kérdezték ifj. Iványit, hogy a fővárosi kormányhivatal keddi döntése értelmében törölték a MET által fenntartott budapesti MÁV telepi és Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnáziumot a nyilvántartásból.

A szegedi iskola működési engedélyének visszavonásával kapcsolatos döntést a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal közleményben azzal indokolta, hogy az intézmény súlyos közmű- és adótartozásokat halmozott fel, amelyek mértéke meghaladta a törvényben előírt határértéket. Szerintük a diákok érdeke a biztonságos, rendezett hátterű oktatási intézményben való tanulás, ezért a törvények egyértelműen szabályozzák a köznevelési intézmények gazdálkodását és a felhalmozott tartozások megengedett mértékét.