Átmenetileg egy másik épületben fogják végezni a gyermeksebészeti műtéteket

Átmeneti megoldást találtak a szegedi gyermekklinika ügyében, már nem kell átszállítani más városokba a műtétre váró gyerekeket – értesült a Népszava. A lap úgy tudja, múlt pénteken hivatalos utasítást kaptak, hogy újra kell indítani a hét hete alig működő ellátást.

Hétfőn egy kancellári vezetői megbeszélésen az a döntés született, hogy azonnali hatállyal használatba adnak a gyermeksebészetnek egy másik épületben lévő műtőt. Maga a gyermeksebészeti osztály marad a gyermekklinikán, tehát azt a beteget, akit műtétre írnak ki, a másik épületbe szállítják ülőkocsival vagy mentővel, hogy aztán az operáció után visszavigyék a gyermekklinikára. 

A gyermeksebészet már el is kezdett csomagolni, hogy a beavatkozásokhoz szükséges eszközök a másik épületben rendelkezésre álljanak majd. Ez csak átmeneti terv, ugyanakkor a lap nem közölt információkat arra vonatkozóan, hogy mi lehet majd az állandó megoldás, és az sem derül ki a cikkből, hogy addig is melyik épületet fogják használni. 

Mint mi is megírtuk, hét hete nincs gyermeksebészeti, illetve traumatológiai ellátás a Szegedi Tudományegyetemen. Azóta szinte az összes műtétet vagy egyéb sebészeti beavatkozás a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokban végzik el, illetve a fővárosba utaztatnak. Budapesten az Országos Baleseti Intézet, a Szent János, a Heim Pál, illetve a Bethesda kórház fogadja a szegedi gyereket. Van, akit mentővel visznek, de előfordul, hogy a szülő saját gépkocsival vág neki 175 vagy 225 kilométeres útnak. A hét hét alatt több mint 200 tervezett műtét maradt el, és 40–50 akut beteget küldtek tovább távolabbi intézménybe.

A hírre a Magyar Orvosi Kamara is reagált. A közleményben azt írták: „A Magyar Orvosi Kamara továbbra is minden tőle telhetőt megtesz egy hibáiból tanuló, adaptív, modern egészségügy kialakításáért, ahol a hibákat nem eltussolják, hanem felderítik és kijavítják, nem megbüntethető felelősöket – főleg nem »szivárogtatókat« – keresnek, hanem megoldásokat.”

Eredetileg négy napos ellátási szünetről volt szó a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kijelölő határozatában, ami alatt a Szegedi Tudományegyetem gyermeksebészeti klinikáját visszaköltöztethetik a korábbi helyére. Ám miután az NNGYK szembesült azokkal a körülményekkel, amelyek között a műtő ott korábban üzemelt, ezúttal már nem volt hajlandó ehhez az engedélyt megadni.