Reméli a MOK, hogy nem „szivárogtatókat”, hanem megoldásokat keresnek a leállított szegedi gyermeksürgősségi kapcsán

„A Magyar Orvosi Kamara továbbra is minden tőle telhetőt megtesz egy hibáiból tanuló, adaptív, modern egészségügy kialakításáért, ahol a hibákat nem eltussolják, hanem felderítik és kijavítják, nem megbüntethető felelősöket – főleg nem »szivárogtatókat« – keresnek, hanem megoldásokat” – fogalmaz közleményében az orvoskamara.

Ezt a szegedi germeksebészeti ellátás megszűnése kapcsán fogalmazták meg. Mint megírtuk, hét hete nincs gyermeksebészeti, illetve traumatológiai ellátás a Szegedi Tudományegyetemen, azóta szinte valamennyi gyereket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba utaztatnak. Több mint 200 tervezett műtét maradt el eddig, és 40–50 akut beteget küldtek tovább távolabbi intézménybe.

Az ok egyszerű: kiköltöztették a gyereksebészetet, mivel arra számított az SZTE, hogy lesz uniós és állami forrás egy új centrum építésére, ám erre hiába várnak 2016 óta. Mivel kiköltöztették az intézményt, a visszaköltözéshez – csupán tisztasági festésre futotta a régi helyen – újból engedélyeztetni kellett az ellátást. Viszont olyan állapotokat talált ott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), ami nem felel meg se az uniós, se a hazai normáknak, így nem is engedélyezték a műtő üzemeltetését.

A MOK a közlemény szerint április 16-án értesült arról, hogy a dél-alföldi régió legmagasabb szintű gyermeksebészeti ellátását biztosító Szegedi Tudományegyetem gyermeksebészeti műtőjét annak alkalmatlansága miatt leállították. A kamara Csongrád-Csanád Megyei Területi Szervezete azonnal megkereste a SZTE-t a betegbiztonsággal és az orvosok munkakörülményeivel kapcsolatos kérdésekkel, ám választ nem kaptak, ahogy az országos központjuk sem.

Végül Takács Péter egészségügyi államtitkárhoz fordulta május 6-án, de választ újfent nem kaptak, és a kialakult helyzet sem változott. Mivel az eredetileg kijelölt egy héttel ellentétben már egy hónapja szünetelt a gyerekek ellátása a régióban, ezért személyes egyeztetésen jelezték Pintér Sándor belügyminiszternek a problémát. A miniszter ezután azonnal megkezdte az intézkedést, és másnap már az intézményben voltak az illetékes hatóságok, a MOK beszámolója szerint „szakmailag is helyes megközelítéssel”.

A tervezett megoldással kapcsolatban nincs további információja a kamarának, fontos azonban szerintük, hogy „a feltehetően kompromisszumos ideiglenes megoldás után hosszú távon megfelelő színvonalon legyen biztosítva a régió gyermeksebészeti ellátása”, írják.