Hét hete nincs gyermeksebészet és traumatológia az SZTE-n, annyira rossz a műtő állapota

Hét hete nincs gyermeksebészeti, illetve traumatológiai ellátás a Szegedi Tudományegyetemen, tudta meg a Népszava. A lap szerint azóta szinte valamennyi műtétre vagy egyéb sebészeti beavatkozásra szoruló gyereket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba utaztatnak. Ezalatt több mint 200 tervezett műtét maradt el, és 40–50 akut beteget küldtek tovább távolabbi intézménybe.

Budapesten az Országos Baleseti Intézet, a Szent János, a Heim Pál, illetve a Bethesda kórház fogadja a szegedi gyereket. Van, akit mentővel visznek, de előfordul, hogy a szülő saját gépkocsival vág neki 175 vagy 225 kilométeres útnak.

Eredetileg négy napos ellátási szünetről volt szó a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kijelölő határozatában, ami alatt a Szegedi Tudományegyetem gyermeksebészeti klinikáját visszaköltöztethetik a korábbi helyére. Ám miután az NNGYK szembesült azokkal a körülményekkel, amelyek között a műtő ott korábban üzemelt, ezúttal már nem volt hajlandó ehhez az engedélyt megadni, írják.

Még 2016-ban jutott volna 4,3 milliárd forint Szegedre a gyermeksürgősségi ellátás országos ellátórendszerére kiírt csaknem 19 milliárd forintos uniós pályázatából egy új gyermeksürgősségi és traumatológiai centrum (SBO) megépítésére. A projekt azonban nem haladt semerre, az Átlátszó tavaly júniusi cikke szerint az SZTE-n még 2023-ban is abban bíztak, hogy a hét éve megítélt uniós forrásból elindulhat az építkezés.

Emiatt kellett a még 1925-ben épült, már kissé romos klinikájukról ideiglenesen elköltözniük a gyermeksebészeknek az Fül-Orr-Gégészeti Klinika új épületébe, ahol kaptak egy műtőt, amit április elejéig használhattak. Végül csak nem kezdődött el az építkezés, melynek forrása időközben 1,9 milliárdra csökkent, amihez új tervek is készültek. Áprilisra mindössze egy tisztasági festésre futotta.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Az egy évvel ezelőtti kiköltözéssel a műtő korábbi szakhatósági engedélye is érvényét veszítette. A visszaköltözéssel a műtő megnyitásához új engedélyre lett szükség, csakhogy

már nem felelt meg se az uniós, se a hazai normáknak a tisztasági festéssel.

Ezért az NNGYK megtagadta a működtetési engedély kiadását és hiánypótlást írt elő. A Népszava úgy tudja, a feltételek között volt például a műtő sterillevegő-rendszerének kialakítása is, mivel eddig a szellőztetés is egyszerű ablaknyitással történt. Amíg az NNGYK feltételeinek nem tudnak eleget tenni, addig ott műteni sem lehet. A Magyar Orvosi Kamara is jelezte a Belügyminisztériumnak a problémát, de azóta sem kaptak engedélyt a műtő megnyitásához Szegeden.

A lap kérdéseire egyedül az NNGYK válaszolt azzal, hogy „egyetlen beteg gyermek sem marad ellátatlanul. A Szegedi Tudományegyetem Dr. Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában a gyermektraumatológiai ellátást továbbra is a gyermeksebészet és traumatológia látja el.” Más forrásból viszont úgy értesültek, hogy a műtéti ellátás a szegedi gyermekklinikán továbbra sem biztosított.