Nyolc idős lakónak mondott fel a Gesztenyeliget apartmanház fenntartója

Április 18-i hatállyal felmondta nyolc nyugdíjas bérleti szerződését az újszegedi Gesztenyeliget apartmanház működtetője, írja a Magyar Narancs. A lap cikke szerint Bartha László, a Pax et Vita Kft. ügyvezetője Szebenyi Gábornak küldött levelet arról, hogy a lakónak 51 ezer 728 forint az alapdíjtartozása. Mivel páran nem fizették meg január végéig, nekik március 4-én Bartha felmondta a 2017 decemberében kötött bérleti szerződést. Ez várható volt, korábbi cikkünkben is megírtuk a Narancs alapján, hogy figyelmeztetést kaptak a lakók Szeged ex-polgármesterétől.

A Gesztenyeliget bérlőinek többsége egy-egy lakás árát fizette be még a kezdetekkor, ezzel holtig tartó bérleti jogot kaptak egy apartmanra. A ház a gondoskodást vállalta, az egyéb szolgáltatásokat és aazok díjait pedig szerződések rögzítik. Az alapító céget azóta felszámolták, büntetőeljárás is zajlik az ügyben, így a felszámoló értékesítette a házat.

A lakóknak a régi tulajdonossal is voltak ügyeik a közüzemi számlák kapcsán, a lap szerint az új fenntartóval még annyira sem tudtak megegyezni a rezsicsökkentett gázdíjakról. Egy újabb ügy is felkerült a napirendre, a múlt év végén díjakat emelt  a Pax et Vita. Ezzel kapcsolatban egy korábbi, még a felszámolóval kötött megállapodás alapján követelt visszamenőlegesen is többletpénzt a szolgáltatásokért a lakóktól. Ez van, hogy milliós tétel.

A lakók ügyvédje, Botos József a Narancsnak azt mondta, külön kérése ellenére nem vele, hanem a lakókkal levelez továbbra is Bartha, külön-külön, váratlan időpontokban tárgyalna velük. Botos azonban megjegyezte, bárkit kirakni a lakásából az utcára csakis bírósági eljárás nyomán lehet. Arra várnak, hogy ez az ügy induljon el a maga jogi útján, mert akkor a bíróság megítéli, hogy szerintük ők számolnak jól.

„Nem értem, hogy egy jogi ügylettel kapcsolatban miért kell nekem még bárkivel beszélnem” – ezt már Bartha László ügyvezető mondta a Narancsnak. Szerinte az, hogy úgy gondolják, nem annyit kell fizetniük, amennyit követelnek rajtuk, pont olyan, mint amikor valaki a földgázszolgáltatótól megkapja a számláját, és úgy gondolja, csak a felét fizeti ki. Az egykori polgármester továbbá elmondta, nyolc bérlőnek van a szerződésében harminc napos felmondási idő. Akad, akinél hatvan, másnál kilencven nap szerepel.

Ha ők nem fizetik be a hátralékot, ők is meg fogják kapni a felmondást.

Mellékszál, de a Gesztenyeliget mellett egy magánklinika is épült, melyet nemrég a Szegedi Tudományegyetem vett meg. Az egyetemnek ezzel a Gesztenyeligetre is elővásárlási joga van. Amikor egy korábbi egyeztetésen a lakók szóba hozták az épületük értékét, azt hallhatták, hogy a ház igazából üres állapotban lenne értékes. Ebből arra következtettek, a cél most az, hogy őket kipaterolják onnan, írja a Narancs.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder