Megvette az SZTE az újszegedi nyugdíjas lakópark melletti magánkórház ingatlanát

Az újszegedi Gesztenyeliget lakópark lakógyűlésén derült ki, hogy a Szegedi Tudományegyetem vételi jogot jegyeztetett be az épület azon felére, ahol 2021 végén nyitotta meg magánkórházát TritonLife Partiscum Kft., írja a szeged.hu. Itt eleve magánkórház működött korábban. A Gesztenyeliget nyugdíjas lakópark az épület másik felében foglal helyet. Az önkormányzati portálnak végül egyetlen kérdésére sem válaszolt a SZTE.

Még tavalyelőtt derült ki, hogy a 2021 októberében indult, több fővárosi és vidéki magánkórházat, és más egészségügyi ellátást is működtető Tritonlife csoport szegedi részlegében, a Tritonlife Partiscum Kft.-ben a Szegedi Tudományegyetem Holding Kft. 50 százalékos részt szerzett. Ezt megelőzően 10 százalékos részesedése volt Bartha Lászlónak, a magánkórház igazgatójának, aki 1998–2002 között Szeged fideszes polgármestere volt.

Fendler Judit egyetemi kancellár akkor úgy indokolta a lépést, hogy a betegek is jól járnak, hiszen az egyetem műtőt, vagy kórházi ágyat is bérelhet a magánszolgáltatótól, vagyis csökkennének a várólisták. Ezt a konstrukciót aztán tavaly felszámolták a portál szerint, és ezt követte a decemberi ingatlanszerzés. Azt nem tudni, hogy azegyetem ajánlatot tesz-e az egyébként veszteséges magánszolgáltatóra is, vagy csak az épület kellett.

A szegedi Gesztenyeliget nyugdíjas lakócentrum épületének üzemeltetője 2022. április 4-e óta a Pax et Vita Kft., melynek ügyvezetője nem más, mint Bartha László. Nemrég arról írt a Magyar Narancs, hogy az üzemeltető rájött, évek óta kevesebbet fizettek a lakók, mint amennyit kellett volna szerintük, ezért 2020-ig visszamenőleg volt lakó, akitől egymilliót is meghaladó összeget követeltek.

A legutóbbi lakógyűlésről szintén a Narancs számolt be. A recepción dolgozó hölgy azt mondta nekik, a tévé, illetve a sajtó nem lehet jelen, így viszont veszélyben az állása. Az irodában aztán Bartha László ügyvezető fogadta az újságírókat, majd bekapcsolta a diktafonját, és mondta, azzal a két újságíróval beszél, aki már korábban is írt a kft.-ről, „azoknak a cikkeknek is lesz jogi következménye, most viszont szeretné megelőzni a bajt”.

Bartha leszögezte, a Gesztenyeliget nem állami, és nem is szociális otthon: egyszerű magánintézmény, ahol lakók élnek. Azt a céget, amely a házat megépíttette és működtetni kezdte, 2019–20 környékén felszámolták. „Konkrétan benne van ebben az egyezségben, hogy minden évben ezeknek a soroknak az inflációjával emelt áron kell számolni az alapszolgáltatási díj mértékét” – mondta az egykori polgármester.

Az ügyvezető cáfolta, ami a korábbi cikkekben szerepelt, hogy miután az emelt díjról szóló levelet megkapták a lakók, volt, akit mentő vitt el. Rosszindulatú megjegyzésnek tartja azt is, hogy a cikkben szerepelt, hogy ő volt 1998 és 2002 között a szegedi polgármester, mert ennek most már nincs jelentősége, mint mondta, a jelenlegi fenntartó cégnek nincs köze a NER-hez.

Botos József, a lakók ügyvédje a gyűlés után azt mondta, „az, hogy a fenntartó korábban megállapította a díjat, és kiszámlázta, a lakók pedig kifizették, most meg visszamenőleg kér tőlük pénzt, olyan, mintha egy adásvételi szerződéssel eladna egy autót, az árát ki is fizetik, aztán két év múlva szólna, hogy mégsem annyit ért a kocsi, hanem többet, tessék érte még fizetni.”

A lakók szerint a Pax et Vita akciójának célja valójában az lehet, hogy kiürítse a házat, mert úgy könnyebb értékesíteni. Amikor Barthát a mostani egyetemi ingatlanvásárlásról kérdezték, azt mondta, az eladás nem titok, kiderül a tulajdoni lapokból, de ami a Gesztenyeliget épületének további sorsát illeti, „nem azért jött be, hogy erről beszéljen”.

Fotó: Gesztenyeliget lakócentrum / Facebook