Milliós tartozásról kaptak levelet az idősotthon lakói Szeged korábbi polgármesterétől

A szegedi Gesztenyeliget nyugdíjas lakócentrum épületének üzemeltetője nemrég jött rá, hogy évek óta kevesebbet fizettek a lakók, mint amennyit kellett volna, írja a Magyar Narancs. A lap szerint az elmaradást ezért 2020-ig visszamenőleg mindenkitől elkérik, ami egyesek esetében egymilliót is meghaladó összeg lehet.

Az üzemeltető Pax et Vita Kft. ügyvezetője nem más, mint Bartha László, aki Szeged fideszes polgármestere is volt 1998 és 2002 között. Bartha levélben értesítette a lakókat az alulfizetésről még december 19-én, és

állítólag volt, akit mentő vitt el, annyira megviselte az értesítés.

A levélben többek között az áll, hogy „az inflációval való emelés alkalmazása nem a megfelelő módon történt”, és a 2024-es díjakat is jobban kell emelni a vártnál. Azt is leírta az ügyvezető, hogy a háziorvosi rendelés és az igazgatás költségét is be kell építeni az alapszolgáltatási díjba jövőre.

A lakók által megbízott közös képviselőnek, Szebenyi Gábornak korábban is volt vitája a ház működtetőjével, mivel szerinte a lakók jogosultak lennének a rezsicsökkentett közüzemi díjakat fizetni, viszont az üzemeltető szerint ez nem lehetséges. Szebenyi végül egyedül szembement a Pax et Vita Kft.-vel, hónapokig a rezsicsökkentett közüzemi díjak alapján fizetett a cégnek, míg a többiek a piaci árat fizették a fogyasztásuk után.

Szebenyi A Narancsnak jelezte, a jelenlegi tulajdonosok 2022. április 4-én vették birtokba a házat, így szerinte nincs jogalapjuk ennél korábbi elmaradást kérni. Én tudom, hogy nem a megbukott polgármesterrel viaskodom, hanem magával a NER-rel, de nagyon szívesen teszem, mert nem hiszek abban, hogy legyőzhetetlen. Az ereje épp abban áll, hogy az emberek azt hiszik, ilyen hétköznapi ügyben is legyőzhetetlen.” A közös képviselő úgy véli,

a Pax et Vita akciójának célja valójában az, hogy kiürítse a házat, mert úgy könnyebb értékesíteni.

Az épületben található egyébként a TritonLife magánkórház is. A szegedi magánkórházat üzemeltető Tritonlife Partiscum Kft. ügyvezetője szinténaz egyébként sebész Bartha László. A lakók december 20-án, szerdán gyűlést tartottak – bár ilyet nem tarthattak volna a belső szabályzat szerint –, és abban állapodtak meg, hogy nem fogadják el az elmaradt díjról szóló levelet, ezért ügyvédet fogadtak, aki megírja a közös beadványt.