Az SZTE bevásárolta magát egy magánkórházba, melynek a volt szegedi fideszes polgármester az ügyvezetője

Felerészben lett tulajdonos a terjeszkedő TritonLife szegedi magánkórházában a tavaly alapítványi fenntartóhoz került Szegedi Tudományegyetem cége – írja a hvg.hu.

A lap vette észre, hogy a tavaly októberben indult, több fővárosi és vidéki magánkórházat, és más egészségügyi ellátást is működtető Tritonlife csoport szegedi részlegéhez, a Tritonlife Partiscum Kft-hez új tulajdonos társult: másjuban a Szegedi Tudományegyetem Holding Kft. 50 százalékos részt szerzett meg a cégben.

Az egyetemi szabályzat lehetővé teszi a gazdasági társaságban való tulajdonszerzést, de az szervezeti és működési szabályzat szerint az intézmény támogatása érdekében tehetik ezt. Az ilyen döntéseket jóvá kell hagynia az egyetemet fenntartó alapítványak is, amelynek kuratóriumi tagja Lantos Csaba, aki korábban a magánkórházát eladta a Tritonlife-nak.

A Szegedi Tudományegyetem száz százalékos tulajdonában álló Uni-Med Kft már 2014-ben tesztelte, hogyan tudják szétválasztani a tb-finanszírozott, és a térítéses ellátásokat, amivel már több százmillió forintos árbevételt értek el. A határ közelsége miatt sok külföldi is igénybe veszi a szegedi klinikák szolgáltatásait, de egyre gyakrabban kényszerülnek a fizetős ellátásba magyar betegek is. Az SZTE két évvel ezelőtt a képalkotó diagnosztikai szegmensben működő külföldi céggel bontott szerződést annak lejárta előtt.

A Tritonlife szegedi kórháza önálló vállalkozásként működik: a Tritonlife Partiscum Kft-t a MedAlliance Holding Zrt. alapította, de az egyetemi tulajdonszerzés előtt 10 százalékos részesedése volt Bartha Lászlónak, a magánkórház igazgatójának.

Bartha 19982002 között szegedi fideszes polgármesterként azzal került be a sajtóba, hogy az akkor még önkormányzati fenntartású városi kórházat privatizálta volna.

A polgármesterként Barthát követő Botka László néhány évvel később végül betolta az egyetemi klinikákhoz a szegedi 2-es kórházat, Bartha pedig immáron civilként saját egészségügyi vállalkozást indított. Tavaly ősszel pedig a Tritonlife szegedi magánkórházában is jutott neki 10 százalék, de csak mostanáig, amikor megtörtént az adásvétel az egyetemmel.

A cég társasági szerződéséből az is kiderül a hvg.hu szerint, hogy az egyetemi cég nem pusztán befektetőként lesz jelen a magánkórházban, míg az üzemeltető Tritonlife Partiscum Kft ügyvezetője, Bartha László 2027 végéig 5 százalékos tulajdonrészt szerezhet, erre az 5 százalékra elővásárlási joga van a sebészként végzett Barthának.

A magánkórház tavaly költözött be a szegedi épületébe, melynek egyik része idősek luxusotthonának épült egy évtizeddel ezelőtt, a másik felében egy magánklinika működött. Az épület uniós forrásból való fejlesztését az előző tulaj nem tudta befejezni, a cég most felszámolás alatt van. Egymilliárd forintot kért az idősekkel együtt a komplexumért a felszámoló, de nem ismert, hogy mennyiért kelt el. Az ingatlan tulajdoni lapja szerint a Minerva Vagyonkezelő Zrt-é, amelyet a sajtó a kormányközeli Szíjj Lászlóhoz köt.

Részletek a hvg.hu cikkében olvashatóak ide kattintva.