A volt szegedi fideszes polgármester magánkórháza a várólistákat csökkentené az SZTE-vel közösen

Szegeden mintaértékű kezdeményezés indult az ellátásra váró betegek érdekében. A TritonLife csoport 2020-ban vásárolt meg egy magánkórházat, és azonnal felkereste a Szegedi Tudományegyetemet egy kölcsönösen előnyös szakmai együttműködés megteremtése érdekében, ami a betegek érdekeit szolgálja – derül ki a TritonLife sajtóközleményéből, melyet a VG közölt.

Mint azt korábban megírtuk, felerészben lett tulajdonos a terjeszkedő TritonLife szegedi magánkórházában a tavaly alapítványi fenntartóhoz került Szegedi Tudományegyetem cége. A szegedi magánkórház önálló vállalkozásként működik: a Tritonlife Partiscum Kft-t a MedAlliance Holding Zrt. alapította, de az egyetemi tulajdonszerzés előtt 10 százalékos részesedése volt Bartha Lászlónak, a magánkórház igazgatójának.

Bartha 19982002 között szegedi fideszes polgármesterként azzal került be a sajtóba, hogy az akkor még önkormányzati fenntartású városi kórházat privatizálta volna.

A polgármesterként Barthát követő Botka László néhány évvel később végül betolta az egyetemi klinikákhoz a szegedi 2-es kórházat, Bartha pedig immáron civilként  saját egészségügyi vállalkozást indított. Tavaly ősszel pedig a Tritonlife szegedi magánkórházában is jutott neki 10 százalék, de csak mostanáig, amikor megtörtént az adásvétel az egyetemmel.

A cég mostani közleménye szerint hosszú tárgyalási folyamat eredménye, hogy az SZTE 50 százalékos – 1,5 millió forint névértéken – tulajdonrészt szerzett a TritonLife Partiscum Kft.-ben, mely jogi entitás SZTE-TL közös vállalat formájában építi tovább az egészségügyi ellátást a régióban.

A TritonLife megkezdte az orvosok toborzását is, mivel az egészségügyi szolgálati jogviszony alá  tartozó egészségügyi dolgozók számára van lehetőség másodállás vállalására, ehhez azonban a Klinikai  Központ elnökének és az Országos Kórház-főigazgatónak az engedélye szükséges – mondta Haraszti Péter, a TritonLife alapító-vezérigazgatója. 

A Szegedi Tudományegyetem a térség legnagyobb egészségügyi ellátója, a hazai orvos-, és szakdolgozó képzés egyik zászlóshajója, valamint az orvos-biológiai kutatások terén nemzetközileg is kiemelkedő kutatóhely. Az egyetemnek alapvető érdeke, hogy a kollégáik helyben maradjanak, és az egyetemen belül találják meg szakmai és anyagi boldogulásukat, érjék el egyéni céljaikat – írták a közleményben.

Ezért döntött úgy az egyetem vezetése a kuratórium jóváhagyásával, hogy lehetőség szerint az amúgy is szűkös kapacitásait nem adja át teljesen a TritonLife-nak, hanem a közös cég révén tervezetten, a dolgozók érdekeit maximálisan képviselve, az egyetem számára az ellátást nem veszélyeztető módon közösen indítanak el olyan szolgáltatásokat, melyek a várólistákat is csökkenthetik – mondta Fábián Lajos, a TritonLife társtulajdonos-elnöke, szakmai stratégiai vezetője.

Hozzátették: cél, hogy a betegek ellátása az együttműködés során, a köz-és a  magánellátást térben és időben történő szétválasztásával valósuljon meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Az SZTE bevásárolta magát egy magánkórházba, melynek a volt szegedi fideszes polgármester az ügyvezetője

A tavaly októberben indult, több fővárosi és vidéki magánkórházat, és más egészségügyi ellátást is működtető Tritonlife csoport szegedi részlegéhez, a Tritonlife Partiscum Kft-hez új tulajdonos társult: másjuban a Szegedi Tudományegyetem Holding Kft. 50 százalékos részt szerzett meg a cégben.