Szerződést bontanak az idős lakókkal, ha nem fizetik be a megemelt díjakat péntekig a Gesztenyeligetben

Kiküldték a felszólítást a Gesztenyeliget nyugdíjas lakóinak, miszerint ha péntekig nem fizetik be maradéktalanul a fenntartó Pax et Vita Kft. által megemelt szolgáltatási díjakat, akkor felbontják a velük kötött szerződést, írja a szeged.hu.

A tegnapi nap folyamán mi is megírtuk, hogy a Szegedi Tudományegyetem elárulta, mihez kezd az általa megvásárolt, nyugdíjas apartmanház melletti régi magánkórház épületével. Az egyetem ide kollégiumot építene, illetve itt működtetné tovább saját magánszolgáltatóját, a Mediversal nevű céget. Az egyetem opcionális vásárlási jogot szerzett az épület nyugdíjasok lakta részére is, de még másfél évük van arra, hogy kitalálják megveszik-e azt.

A lakók szerint azért emelte meg a díjakat Bartha László, Szeged korábbi polgármesterének cége, mert egy üres épületet hamarabb tudnának eladni az egyetemnek. Bartháék szerint van egy mindenki által elfogadott megállapodás, amiben az is benne van, hogy az üzemeltető az infláció mértékével emelheti a szolgáltatási díjakat.

A nyugdíjasokat képviselő ügyvéd szerint ez alatt a KSH által 2023-ra indexált 17,6 százalék értendő, Bartha szerint viszont a megállapodásban felsorolt szolgáltatások aktuális díjemelésével azonos mértéket kell figyelembe venni. Egy példát is hoztak a cikkben, amiből kiderül, hogy az egyik lakónak januártól például 145 ezer forinttal emelkedett meg a befizetendő díja, de a KSH inflációs rátájával megemelt viszont csak 50 ezer forinttal lenne több.

Annak, hogy a Pax et Vita megemelte díjakat több oka is lehet a portál szerint. Mint írják, nem megy jól az üzlet Bartháéknak, illetve az SZTE is elállhat a vásárlási szándékától. Másfél éven belül a tulajdonos el sem adhatja az ingatlant, csak a SZTE-nek, ugyanis ennyi időre szól az opció. Továbbá, ha az egyetem megveszi az épület szóban forgó részét, valószínűleg nem szeretne foglalkozni az ott lakó nyugdíjasokkal.

A szerződések felbontása utáni jogi harc évekig is elhúzódhat, de ha annak végén az üzemeltetőnek adnak igazat, akkor az ügy vége az idős lakók kilakoltatása is lehet.