Diáklakásokat és fizetős ellátást tervez az egyetem az újszegedi magánkórház épületébe

Január végén számoltunk be róla, hogy a Szegedi Tudományegyetem megvásárolta egy újszegedi épületegyüttes azon felét, amiben 2021 végén a TritonLife Partiscum Kft. nyitotta meg magánkórházát. A szeged.hu most arról ír, hogy az épület klinikai szárnyában térítéses ellátást tervez az egyetem, a befejezetlen toronyépületben pedig diáklakásokat, kollégiumot alakítanak majd ki. A ház jelenleg apartmanházként működő részére bár opciós szerződést kötött az SZTE, egyelőre nem vásárolta meg.

A korábbi magánkórházban tovább működik majd az egyetemi magánszolgáltató, a Mediversal Kft., ami többnyire ambuláns és egynapos ellátásokat végez. Az épület ezen részén nyolc rendelő, negyven ágy és három műtő is található.

A tornyot a vállalkozó pénzhiány miatt nem fejezte be, de az egyetem egy 90 férőhelyes kollégiumot fog kialakítani belőle.

A magánkórház melletti apartmanházakban egyelőre a Pax et Vita Kft. üzemeltet luxus nyugdíjas lakóparkot, ami az utóbbi időben arról híresült el, hogy annyira megemelték a szolgáltatások díját, hogy az idősek lakhatása veszélybe került. Fendler Judit, kancellár a szeged.hu-nak azt mondta, egyelőre gondolkoznak a lehetséges hasznosításon, de másfél évig nincsenek lépéskényszerben. Hosszútávon akár további diáklakások is lehetnek az apartmanházban, de alkalmas lehet az épület egészségügyi rehabilitációs részlegek kialakítására is.

A Gesztenyeliget nyugdíjas lakócentrumot üzemeltető cég vezetője Szeged korábbi polgármestere, Bartha László. A Pax et Vita arra hivatkozva emelte a díjakat, hogy évek óta kevesebbet fizethettek a lakók, mint kellett volna. Az idősek közül volt olyan, akit amikor megkapta az emelt díjról szóló levelet, mentő vitt el.

A lakók szerint azért csinálhatja ezt a cég, mert egy üres épületen könnyebb túladni. Nyugdíjasok ügyvédje szerint visszamenőleg nem kérhet a cég több pénzt, mert az olyan lenne, „mintha egy adásvételi szerződéssel eladna egy autót, az árát ki is fizetik, aztán két év múlva szólna, hogy mégsem annyit ért a kocsi, hanem többet, tessék érte még fizetni.”