Attila sírját azért nem valószínű, hogy megtalálják – zajlik a régészeti feltárás a BYD területén

Feszített ütemterv szerint épülne fel a BYD szegedi elektromosautó-gyára. A kínaiak 2025-ben már gördítenék ki az első autókat, miközben alig lehet valamit tudni a részletekről. A háttérben viszont zajlanak az előkészítő munkálatok; megvannak az első tervek, illetve a terület kisajátítása is zajlik az új ipari park egy részén, az úgynevezett Pick-telken pedig látványos földmunkák folynak, ezt fotózta körbe Szűcs Dániel kollégám a minap.

A teljes ipari park területét három ütemben fogja átadni az önkormányzat a BYD-nak, ez év végéig lezajlik. Nagy Sándor a Szeged Televízióban kedden elmondta, a lőszermentesítést elvégezték, és az ez után következő régészeti munka első üteme, a műszeres bejárás is befejeződött. Az előzetes bejárás alapján készült egy terv, hogy miként ásnak kutatóárkokat, ami a régészeti feltárás miatt kell. Jelenleg ez zajlik a Pick-telken, ami elég látványos, mintha óriásvakondok járták volna végig a földterületet.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Az alpolgármester elmondta, a régészek szerint itt húzódott a régi, Budára vezető út. A terület közvetlen környezetében épp ezért van kiemelt régészeti lelőhely, ezt gondosabban vizsgálják majd, de attól nem tartanak, hogy olyasmit találnak, amitől lelassulna a gyárépítés. Azt szoktuk mondani, hogy a projektet azért csak az állítja meg, hogyha Attila sírját véletlenül megtalálnák” – jegyezte meg viccesen Nagy.

A város önkormányzata a régészeti feltárás mellett a megfelelő infrastruktúra kiépítését is vállalta, hogy minél hamarabb el tudjon készülni a gyár. Ennek megfelelően nagyfeszültségű elektromos távvezetéket raknak arrébb vagy dugnak föld alá, és fejleszteni fogják a terület ivóvíz- és szennyvízelvezetését is. Nagy Sándor szerint a pontos ütemtervről a cég fog majd tájékoztatást adni.