Francia szakszervezetek is a szegedi gumigyárból kirúgott Radics Gábor visszahelyezését követelik

A Continental franciaországi vállalatainál jelen lévő, legnagyobb szakszervezeti tömörülések szolidaritást vállalnak Radics Gáborral, a szegedi gumigyár 27 év után idén januárban mindenféle végkielégítés nélkül eltávolított dolgozójával, vette észre a Mérce.

A Continentalnál jelen lévő legnagyobb – országosan több százezres tagsággal rendelkező – szakszervezetek (CGC, SUD, FO, CFDT, CGT) tagszervezeteinek közös nyilatkozata szerint Radics „kizárólag a munkavállalók érdekeit, a munkavállalók biztonságát és munkakörülményeit kívánta megvédeni a Continental magyarországi telephelyein, és elbocsátása közvetlenül összefügg a szakszervezeti mandátuma gyakorlásával”.

A szolidaritási nyilatkozatok a Contitechtől elbocsátott Radics visszavételét követelik.

Két nagy konföderáció, a CGT és a SUD regionális tagszervezetének közös közleménye arra is kitért, hogy egy ismert szakszervezeti tisztségviselő „megtámadása” fenyegetést jelent minden dolgozóra nézve, miközben a német autóipari konszern – nemzetközi szinten – éppen több ezer dolgozót épít le, és munkahelyeket szervez át. A Continental soha nem habozott bezárni telephelyeket vagy elbocsátani dolgozókat, ha a profitérdeke úgy kívánta, és a szakszervezetek diszkriminációja sem ismeretlen a német autóipari multi számára, vélik.

A lap írt először arról korábban, hogy előzetes figyelmeztetés nélkül, váratlanul érte Radicsot a munkaviszonyának azonnali hatályú megszüntetése. Munkavállalóként a gyárban töltött 27 év után végkielégítést sem kapott, és jelenlegi állás szerint a tavalyi évre számolt prémiumtól is elesik. A szakszervezeti vezetőt az elbocsátással egyidőben a szakszervezeti tevékenységével kapcsolatos dokumentációktól is elzárta a cég.

Radics Gábor nem árulhatta el elbocsátásának pontos okát, mivel azt a cég „üzleti titoknak” minősítette, megosztását pedig „jogsértésként értékeli”. A vállalat közleményében „minden munkavállalónkra vonatkozó, kötelező érvényű” értékek és szabályok megsértésére utalt mint az elbocsátás indokára, a konkrét esetet adatvédelmi okokból nem kommentálta. A teljes közlemény cikkünkben olvasható.

Radiccsal, valamint Hajdú Rolanddal, a Makói Gumiipari Szakszervezet titkárával, illetve a GSZSZ-szel szemben az elmúlt hónapokban több pert is indított a makói Continental, decemberben úgy fogalmaztak: a szakszervezeti vezetők „rendszeresen „rosszindulatú, szándékosan valótlan, kicsavart állításokkal” támadják a vállalatot”.