Üzleti titok, miért bocsátotta el Radics Gábor szakszervezeti vezetőt a szegedi Contitech

Január 16-án azonnali hatállyal elbocsátotta Radics Gábort, a szegedi gumigyár munkavállalóját a szegedi Contitech – tudta meg a Mérce. Erről egyébként pár mondatban Lázár János is beszélt a csütörtöki rádióinterjújában. „Ez szerintem abszolút tévút, méltatlan egy világvállalathoz” – mondta a miniszter, majd ekkor vallotta be, hogy mindent el is követ azért, hogy a Continental ne kapjon állami támogatást.

A Mérce megkeresésékre Radics Gábor elmondta, előzetes figyelmeztetés nélkül, váratlanul érte a munkaviszonyának azonnali hatályú megszüntetése. A szakszervezeti vezető munkavállalóként a gyárban töltött 27 év után végkielégítést sem kapott, és jelenlegi állás szerint a tavalyi évre számolt prémiumtól is elesik. Úgy tudja, a szomszédos, makói Continental újabb peres eljárásokat indított vele és a szakszervezettel szemben.

Nem árulhatta el elbocsátásának okát, mivel

a munkaviszony felmondásának dokumentumát a Contitech „üzleti titoknak” nevezte, megosztását pedig „jogsértésként értékeli”.

„Nyilván köpni-nyelni nem tudtam. Húsz éve kötök kollektív szerződéseket a szegedi telephelyen, konstruktív ellenzékként viselkedtünk a munkáltatóval szemben, mert jobbára korrekt volt a munkavállalókkal. Mindenki igyekezett kölcsönösen együttműködni, az adott helyzetben a lehető legjobb döntéseket meghozni, egész jól működtünk közösen a szegedi munkáltatóval. Ezek után egy ilyen lépés elképzelhetetlen és váratlan volt” – magyarázta.

Radicsot állítása szerint az utolsó munkanapján biztonsági őr kísérte ki a gyárból, majd másnap szintén csak őrrel mehetett be az irodájába, és nyitott ajtónál tudott volna dolgozni, ha hozzáfért volna a szükséges iratokhoz, ugyanis elbocsátásával egyidőben a szakszervezeti tevékenységével kapcsolatos dokumentációktól is elzárták. Ez azért is probléma, mert nemrégen kötötték meg a következő évre szóló kollektív szerződést a szegedi telephelyen, amit még Radics Gáborral, mint a szakszervezet törvényes képviselőjével kell véglegesíteniük.

Fotó: Continental

A Mérce által megkeresett munkajogi szakértő szerint a dokumentumoktól való eltiltás biztosan jogellenes”, ráadásul több évtizedes munkajogi pályafutása alatt még nem találkozott olyannal, hogy egy felmondás indoklása üzleti titoknak minősüljön. Ugyanakkor a Munka Törvénykönyve által a szakszervezeti tisztségviselőknek biztosított többletjogok azonnali hatályú felmondás esetében nincsenek érvényben.

Mivel a letiltott dokumentumok egy része nem a Contitech ügyeit érinti, Radics a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult, egyúttal felszólította a céget, hogy adják vissza a hozzáférését a szakszervezeti adattárhoz, ami eddig nem történt meg.

Az ügyben a Mérce megkereste a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft.-t is Radics kirúgásának okáról, ám a cég a munkajogi és adatvédelmi szabályokra hivatkozva nem kommentálta az esetet. A cég nevében aztán az Influence Media úgy fogalmazott lapunknak, a tiszteletteljes együttműködésre törekszenek, de vannak szabályok, melyek jelentős megsértése esetén a munka törvénykönyvében leírtak alapján” járnak el.

A tiszteletteljes együttműködés minden munkatársunkkal elengedhetetlen előfeltétele vállalatunk sikerének és hosszú távú fennmaradásának. Ennek megfelelően, mint sok más cég, így mi is rendelkezünk minden munkavállalónkra vonatkozó, kötelező érvényű értékekkel és szabályokkal, beleértve a munkavállalói érdekképviseletek tagjait is. Ezen értékek és szabályok jelentős megsértése esetén a munka törvénykönyvében leírtak alapján megtesszük a szükséges lépéseket. Egyes munkavállalóinkat érintő egyéni eseteket adatvédelmi okokból ezen túlmenően nem kommentálhatunk – írták.