Latorcai Csaba reméli, kialakulhat egy Szeged–Kecskemét autóipari korridor

Csongrád-Csanád vármegye és Szeged a kormány területfejlesztési és gazdaságpolitikájának fókuszába került– fogalmazott a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Szegeden. Latorcai Csaba a sajtótájékozttón arról beszélt, Szeged a kormány fejlesztéspolitikájának nyertese lesz.

Minden idők egyik legnagyobb volumenű fejlesztése kezdődik meg azzal, hogy a világ egyik legnagyobb elektromosautó-gyártója, a BYD a városban építi meg az első komoly európai gyárát, mondta. Az államtitkár szerint annak érdekében, hogy az itt élő emberek is érezhessék a beruházás pozitív hatásait a mindennapjaikban, a kormány fejleszteni fogja Szegeden és környékén a közút- és közműhálózatot, valamint a városban és agglomerációjában a közösségi célú szolgáltatásokat. A beruházás lehetőséget teremet a szakképzés és a közoktatás fejlesztésére is.

A várakozások szerint ez a beruházás nem csupán Szeged, hanem az egész térség számára többletet hoz, sőt a határon túl is érzékelhető gazdasági hozadéka is leszLatorcai Csaba szerint, aki bízik benne,

kialakulhat egy Szeged–Kecskemét autóipari korridor,

hiszen a tapasztalatok szerint egy ilyen beruházás esetében további beszállítók települnek meg a térségben. Ezzel kapcsolatban folynak is egyeztetések.A BYD-beruházás hozzá fog járulni nem csupán Csongrád-Csanád vármegye, hanem Békés vármegye újraiparosításához is, és ott meg fognak jelenni a külföldi befektetők, mondta. Ez utóbbi azért is érdekes, mert egy lehetséges akkugyár helyszíneként felmerülhet Békéscsaba is, a városban az elmúlt fél évben felröppentek ezzel kapcsolatos találgatások.

Csongrád-Csanád vármegye más térségeit is felzárkóztatnák, ezért olyan komplex térségi programot indítanak, amely Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegye határtérségeit, a szentesi, a kunszentmártoni és a szarvasi járást érinti. A fejlesztési tervek kidolgozásába bevonják a megyei kormányhivatalokat, a járási hivatalt, az önkormányzatokat, a kereskedelmi és iparkamarát, az agrárkamarát, a civil szervezeteket és az egyházakat – tudatta a politikus, aki Szentes esetében a mezőgazdasághoz kapcsolódó feldolgozóipart emelte ki.

Mihálffy Béla KDNP-s országgyűlési képviselő is részt vett a sajtótájékoztatón, ahol elmondta, fontos, hogy az egész térség felkészüljön a BYD-beruházásra, hiszen ez olyan történelmi lehetőség, melyet meg kell ragadni. Ennek érdekében egy Szegedet és a Homokhátság térségét érintő fejlesztési csomagot dolgoznak ki, amely az infrastrukturális beruházások mellett érinti a képzést és az oktatást is. A politikus kiemelte a Szegedi Tudományegyetem szerepét ebben.