A szerbek szerint Belgrád volt a legesélyesebb a BYD autógyárára Szeged után

Megbízható források szerint Szeged mellett Belgrád, Szófia és Gent is versenyben volt a kínai BYD első európai elektromos autókat gyártó üzemének beruházásáért – vette észre a Nedeljnik közlését a Mandiner.

Mint a Nedeljnik írja, „az elektromos személyautókat gyártó üzem kiépítésének lehetőségéért Belgrád is versenyben volt, és a BYD illetékeseinek értékelése alapján a második helyre szorult”. A szerbek információi szerint szoros volt a küzdelem, Szeged 511 pontot kapott a kínai vállalat ranglistáján, Belgrád pedig 503-at. Felmerültek olyan sajtóhírek is korábban, hogy Magyarország mellett Németország, Spanyolország és Franciaország is tárgyalt a kínai vállalattal, de alulmaradtak a szegedi BYD-gyárért folytatott küzdelemben.

A kínai BYD tervei között szerepel, hogy az elektromos autókat értékesítő öt legnagyobb vállalat közé kerüljön Európában. E célt szolgálja majd a Szegeden felépülő gyár, amely reményeik szerint jövő év júniusában már megkezdené a járművek gyártását. Botka László polgármester utalást tett arra a szerdai Közéleti Kávéház során, hogy „a jövő héten fog történni egy olyan esemény, amivel új szakaszába fog lépni ez a történet”, vagyis a cég maga fogja elárulni a beruházás részleteit.