Áprilistól teljesen ingyenes lesz a tömegközlekedés a 14 éven aluliaknak Szegeden

Negyven éve van Szegeden Közéleti Kávéház, ahol Balogh Judit műsorvezető szerint kibeszélhetik a jelenlévők a város elmúlt évét a rendezvény végén a városvezetővel. Az éves rendezvény tulajdonképpen Botka László évértékelője és beszámolója, idén rendkívüli bejelentéseket ígért a szegedi polgármester.

Mint kiderült, egyrészt a szociális juttatásoknál idén a rászoruló nyugíjasoknak és az általános iskolásoknak járó támogatását is megemelik, az eddigi 15 ezerről 20 ezer forintra személyenként. A szülési támogatást is emelik, 25 ezerről 50 ezer forintra a kormány elhibázott népesedési politikája miatt”. A másik nagyobb bejelentés pedig, hogy több más hazai várost követve

idén április elsejétől teljesen ingyenes lesz a 14 éven aluliaknak a közösségi közlekedés a városon belül,

még csak az sem kell, hogy szegedi lakos legyen az illető. Az ingyenesség évente 220 millió forint pluszkiadást jelent a közlekedési társaságoknak, rajtuk keresztül pedig a városnak. Botka megjegyezte, ma 5400 forintba kerül egy diákbérlet – mely az országon belül egyébként az egyik legdrágább.

A költségvetés kapcsán Botka megemlítette, hogy összegszerűen is kevesebb kormányzati támogatást kapnak idén a 17%-os éves infláció ellenére, ám megjegyezte, ez nem szegedi sajátosság. A kormány erre úgy érvel, hogy a városok bevételei is nőnek, ám az átlag felett teljesítőktől szolidaritási hozzájárulási adó néven pénzt vonnak el. Szeged esetében ez több mint 4 milliárdot jelent a mintegy 20 milliárdra becsült iparűzésiadó-bevételből.