Az autópályán túlra is átnyúlik majd a BYD

A PSP és a Metrans mellett a BYD is építene egy vasúti terminált Szegeden, így a kissé haldokló Tisza teherpályaudvarral együtt már négy ilyen lesz a városban. A kínai elektromosautó-gyártó átrakodója a Fehér-tó közelében, az M43-as autópálya északi oldalán lenne, miközben az ipari park és a két másik, mostanában megépülő terminál attól délre helyezkedik majd el. Ez abból a tervrajzból derült ki, melyet a Szeged Televízió mutatott be a pénteki bejelentéskor.

A napokban megjelent, 46 milliád forint értékű fejlesztéseket bejelentő kormányrendelet szerint egyelőre egy tanulmánytervet készítenek a vasúti rakodóról. Jelen állás szerint két vágány szolgálná ki az új terminált, mely valószínűleg északi irányból lenne bekötve a 140-es Szeged–Cegléd vasútvonalba. Egy déli bekötés sem lenne hátrány, mivel a ceglédi és a szabadkai vasútvonalakat egy deltavágánnyal amúgyis tervezik összekötni 2025-re.

Az úthálózatokat vizsgálva az látszik, hogy az M43-as autópálya "elvágó" hatása nem probléma, mivel már létezik két csomópont az 5-ös főútnál és a Sándorfalvi útnál is. Mindkét utat négysávosítják, így a BYD miatti nagyobb forgalom nem lesz gond. A vasúti terminált nem csupán a két autópálya-csomópontba kötnék be (zöld), hanem a kettő között egy már meglévő felüljárót (hupikék) is bővíthetnek majd, amivel közvetlenül a gyárhoz lesz átjárásuk.

Forrás: Szeged TV

Lesz egy új, az ipari parkot feltáró út is a dorozsmai 502-es folytatásaként. Ezt szintén négy sávval építenék meg, de látszólag nem kötnék be Béketelephez és a most felújított Zsámbokréti sorba, hanem továbbkanyarítanák a Sándorfalvi út felé, majd elvinnék északra és a gyár keleti oldálán is létesítenének egy bekötést. Az új főútszakasz egy erdősávval lenne elválasztva a lakóterületektől.

Egyelőre ennyit lehet tudni a BYD-bejelentés utáni tervekről, a többi spekuláció és találgatás, persze ilyekről is írtunk már a hétvégén. Konkrétumokra január elejéig nem is számíthatunk azzal kapcsolatban, hogy mekkora lesz a gyár, vagy például hányan dolgozhatnak majd Szeged új ipari parkjában, netán milyen egyéb beruházások várhatóak még a környéken.